Večeras pomjerite kazaljke za sat unaprijed
ilustracija

Ljetnje računanje vremena

Večeras pomjerite kazaljke za sat unaprijed

Ljetnje računanje vremena počeće u noći između subote i nedelje, kada časovnike u 2.00 treba pomjeriti na 3.00.

Ljetnje računanje vremena u Evropi trajaće do poslednjeg vikenda u oktobru. 

Svakog poslednjeg vikenda u martu pomjeraju se kazaljke sata i prelazi se na letnje računanje vremena, da bi se potom poslednjeg vikenda oktobra vratile na zimsko računanje.

Ljetnje računanje vremena  je dogovor po kojem se preko ljeta časovnik pomjera da bi poslijepodneva imala više dnevnog svjetla.

Ovakvo podešavanje doprinosi boljem prilagođavanju i većem iskorišćavanju dana i štednje energije.

EP predložio ukidanje ljetnjeg računanja vremena

Poslanici Evropskog parlamenta usvojili su početkom februara u Strazburu rezoluciju kojom se predlaže odustajanje od režima ljetnjeg i zimskog računanja vremena u Evropskoj uniji.

Odluka Evropskog parlamenta o tome da bi trebalo ukinuti ljetnje pomjeranje kazaljki na satu prema prvim tumačenjima ne znači automatsko ukidanje ljetnjeg računanja vremena za sve članice EU, nego će one same moći odlučivati o tome.

Rezolucije EP nisu obavezujuće za Komisiju i SE, one su samo pritisak na ta tijela da donesu određenu odluku, objavljeno je ranije.

- Rezolucija će samo ukinuti usklađenost računanja vremena u cijeloj EU i vratiti tu temu nazad zemljama članicama. Zemlje članice moći će slobodno da odluče o vlastitim režžimima: mogu da odluče da zadržže ljetnje vrijeme ili će ga ukinuti -saopšteno je

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.