Obratite pažnju na OVE detalje kad vaš pas napuni 6 godina
Foto: Ilustracija

Pseće godine ne postoje

Obratite pažnju na OVE detalje kad vaš pas napuni 6 godina

Pseće godine ipak ne postoje: Na šta obratiti pažnju kada pas napuni šest godina?

Vlasnici pasa obično računaju da je jedna ljudska godina jednaka sedam psećih, ali tu nema pravila i proces starenja vaših četvoronožnih prijatelja zavisi, između ostalog, i od njihove rase.

Brzina starenja pasa zavisi od više faktora, uključujući starost, kvalitet ishrane i rasu, navodi njemačka agencija za zaštitu životinja.

U pravilu su manji psi dugovječniji od većih, što znači da će malena čivava vjerovatno nadživeti velikog dobermana.

Zato je važno davati ljubimcu hranu koja zadovoljava hranjive potrebe starijeg psa kad napuni šest godina, čak i ako su to samo 42 pseće godine prema standardnim izračunima.

Stariji psi imaju manju potrebu za energijom, što znači da bi iz obične pseće hrane mogli da dobijaju previše kalorija, a time i višak kilograma.

Višak kilograma može ozbiljno da naškodi zdravlju pasa - od oštećenja zglobova, pojave karcinoma do skraćivanja životnoga vijeka.

Odgovoran vlasnik psa pažljivo prati i prilagođava hranu životinji koja stari i ne daje joj svakodnevno istu hranu, prenosi Nacionalna geografija.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.