Ekonomija u prošloj godini zabilježila rast od 4,4 odsto
Ilustracija

Najznačajniji rast zabilježen u sektoru građevinarstva

Ekonomija u prošloj godini zabilježila rast od 4,4 odsto

Realna stopa rasta crnogorske ekonomije u prošloj godini je, prema preliminarnim podacima Zavoda za statistiku Crne Gore (MONSTAT), iznosila 4,4 odsto.

Kako je saopštila direktorica MONSTAT-a Gordana Radojević, realna stopa rasta crnogorskog bruto domaćeg proizvoda (BDP) u četvrtom kvartalu 2017. godine preliminarno je iznosila četiri odsto. 

“Imajući u vidu prethodno objavljene podatke, odnosno da je realna stopa rasta BDP-a u prvom kvartalu prošle godine iznosila 3,2 odsto, u drugom 5,1 odsto, u trećem 4,7 odsto i u četvrtom četiri odsto, proizilazi da je realna stopa rasta BDP-a u prošloj godini iznosila 4,4 odsto”, saopštila je Radojević. 

Ona je rekla da je BDP u četvrtom tromjesečju iznosio 1,08 milijardi eura. 

“U apsolutnom iznosu stvoreno je dodate vrijednosti više 65 miliona eura u odnosu na isti kvartal 2016”, precizirala je Radojević. 

Prema njenim riječima, pozitivna kretanja BDP-a u četvrtom kvartalu prošle godine rezultat su povećane proizvodnje u većem broju privrednih djelatnosti, kao i značajno povećane investicione potrošnje. 

Najznačajniji rast u četvrtom tromjesečju prošle godine zabilježen je u sektoru građevinarstva. 

“Mjereno vrijednošću obavljenih građevinskih radova, zabilježen je rast od 70 odsto”, kazala je Radojević. 

Ona je saopštila da je pad proizvodnje u četvrtom tromjesečju ostvaren u djelatnostima informisanja i komunikacije, 3,2 odsto.

“Posmatrano po kategorima potrošnje BDP-a, vodeća kategorija koja je doprinijela rastu ekonomske aktivnosti je investiciona potrošnja, koja je u odnosu na isti kvartal 2016. godine bila realno veća 47,1 odsto”, navela je Radojević. 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.