75-godišnji Poljak vođa međunarodne kriminalne grupe uhapšen u Budvi
ilustracija

Po Interpolovoj potjernici

75-godišnji Poljak vođa međunarodne kriminalne grupe uhapšen u Budvi

75-godišnji Poljak sa Interpolove potjernice uhapšen je juče u Budvi zbog trgovine narkoticima a označen je kao osnivač i vođa međunarodne kriminalne grupe optužnicom u Poljskoj.

Međunarodna Interpolova potjernica za M.V.K. (75) izdata je radi obezbeđenja njegovog prisustva u krivičnom postupku koji se vodi protiv njega u Poljskoj, zbog osnovane sumnje da je izvršio krivično djelo učešće u kriminalnoj organizaciji i krivično djelo ilegalna trgovina opojnim drogama, saopštila je Uprava policije.

Poljak je uhapšen na osnovu zajedničkih aktivnosti Odsjeka za međunarodnu policijsku saradnju Interpol – Europol – Sirene i Centra bezbjednosti Budva i na osnovu saradnje koju su službenici ovog Odsjeka crnogorske policije ostvarili sa Policijom Poljske putem Europola.

"M.V.K. se optužnicom podignutom u Poljskoj tereti da je u periodu od 2012. do 2016. godine u više mjesta u Poljskoj, Španiji, Belgiji, Velikoj Britaniji i Danskoj osnovao i vodio međunarodnu kriminalnu grupu koja je imala za cilj sticanje materijalne dobiti iz krivičnih djela koja su se sastojala iz prodaje značajnih količina opojnih droga, tj. hašiša i krijumčarenja ove droge iz Španije u Belgiju, Dansku i Veliku Britaniju", kaže se u policijskom saopštenju.

U istom vremenskom periodu a u cilju sticanja materijalne dobiti, M.V.K. je, kako se navodi, upravljao strukturama međunarodne organizovane kriminalne grupe, a takođe je učestvovao u trgovini značajnim količinama opojnih droga na način što je izdavao naređenja članovima kriminalne grupe koja su se odnosila na transport, pakovanje i prenos droge tako što je nadgledao i organizovao prevoz droge – velike količine hašiša iz Španije do drugih zemalja, članica EU, uključujući Belgiju, Dansku i Norvešku, kao i Veliku Britaniju.

M.V.K. je na taj način, kako se navodi u optužnici, ilegalnom trgovinom drogom napravio stalni izvor prihoda - dodaju iz crnogorske policije.

-Sudija za istragu Višeg suda u Podgorici je za M.V.K. donio rješenje o određivanju ekstradicionog pritvora. Slijedi komunikacija nadležnih organa dvije države radi izručenja M.V.K. Poljskoj - zaključuje iz UP.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.