Fer izbori dok je DPS na vlasti mogući kao i snijeg na +40
Sa sastanka

Bečić sa šeficom Misije za posmatranje predsjedničkih izbora

Fer izbori dok je DPS na vlasti mogući kao i snijeg na +40

Vjerovati u mogućnost fer izbora u Crnoj Gori dok je na vlasti DPS isto je što i vjerovati da će pasti snijeg na plus 40 stepeni. Opozicija ne traži ništa za sebe, opozicija samo traži u zemlji kandidatu za članstvo u EU i članici NATO-a elementarne uslove za slobodne izbore i mirnu, demokratsku smjenu vlasti, poručio je lider Demokrata Aleksa Bečić.

Predsjednik Demokratske Crne Gore sastao se danas u sjedištu Demokrata sa  Tanom de Zuluetom, šeficom Misije za posmatranje predsjedničkih izbora (OSCE/ODIHR). Sastanku je prisustvovao i Mauro Kalvo, politički analitičar u Misiji.

Bečić je istakao da je Crna Gora, nažalost, jedina zemlja u Evropi koja nikada nije smijenila vlast na izborima, odnosno da imamo mali sistem koji je strogo kontrolisan vladavinom jednog čovjeka i jedne partije punih tri decenije, a u takvom sistemu demokratija svakim danom biva napadnuta.

“Činjenica da je nakon 30 godina, DPS istakao kandidaturu onog sa kime je započeo ratnih devedesetih godina, jasno vam govori da je to partija prošlosti, partija strahova i dubioza po brojnim osnovama”, istakao je Bečić.

"Lider Demokrata je upoznao uvažene goste sa kontinuitetom antidemokratskih nasrtaja DPS-a u prethodnom periodu, od afere “Snimak” 2012. godine, pravosnažnih presuda za kupovinu ličnih karata u ime DPS-a 2014. godine, održavanja izbora istovremeno sa, po riječima nadležnih, pokušajima terorističkih napada 2016. godine, prebijanja poslanika, odbornika, otvorene kupovine i “flomaster” inžinjeringa na izborima novembra 2017. godine, do skandaloznog ponavljanja izbora u Beranama početkom 2018. godine, gdje DPS-u nije bilo dovoljno što smo ih pobijedili uprkos svim mahinacijama, već je zloupotrebom DIK-a ipak na kraju bezuspješno pokušao da prekroji izbornu volju građana", saopšteno je iz Bečićeve partije nakon susreta.

Prema Bečićevim riječima, sve prethodno ukazuje da u Crnoj Gori nije dovoljno posmatrati samo izborni dan ili nekoliko nedjelje pred same izbore.

"Neophodno je uzeti u obzir širi kontekst za detaljnu analizu, zato što autokratski režimi uvijek imaju iznenađenja u smislu novih metoda zloupotreba i uticaja na izbornu volju birača”, naglasio je Bečić.

Bečič je istakao da je DPS zvanično predsjedničku kampanju započeo napadom na RTCG.

On je ukazao i na nepovjerenje najšire javnosti u nezavisnost i mogućnosti organa za sprovođenje i kontrolu izbornog procesa, čime iz procesa u proces, dodao je, imamo rast nepovjerenja građana prema izbornim procesima.

Bečić je podsjetio je da je u Izvještaju misije OEBS/ODIHR za parlamentarne izbore, negativno ocijenjen rad jednog privatnog medija za koji su tada istakli da je “klevetao” opozicione predstavnike u kampanji.

“Međutim, iako je AEM više puta izrekao opomene toj medijskoj kući, ona se nije zaustavila sa brutalnim napadima na kritičare vlasti. Naprotiv. Član Savjeta AEM-a koji je tražio da zbog brojnih opomena AEM izrekne oštriju sankciju pomenutom mediju odmah je nakon toga nezakonito razriješen sa članstva u Savjetu, zahvaljujući glasačkoj mašineriji vladajuće većine u Skupštini Crne Gore. Tako da vjerovati u mogućnost fer izbora u Crnoj Gori dok je na vlasti DPS isto je što i vjerovati da će pasti snijeg na plus 40 stepeni. Opozicija ne traži ništa za sebe, opozicija samo traži u zemlji kandidatu za članstvo u EU i članici NATO-a elementarne uslove za slobodne izbore i mirnu, demokratsku smjenu vlasti ”, zaključio je Bečić.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.