Humanost i volja Nikšića Crne Gore nagrađena: Sofijina terapija daje prve rezultate
Foto:Onogošt

Humanost i volja Nikšića Crne Gore nagrađena: Sofijina terapija daje prve rezultate

Čitav Nikšić, ali i Crna Gora, stali su uz Sofiju Šušić i njene roditelje kada su prije par mjeseci krenuli u prikupljanje novca za liječenje četvorogodišnje djevojčice. Tolika humanost i volja nije mogla da prođe „nenagrađeno“, pa već stižu i prvi rezultati.

Devetog novembra prošle godine Sofija je ujedinila ljude u ovoj misiji, a nepun mjesec kasnije, oko 40.000 eura potrebnih za liječenje u privatnim klinikama u Novom Sadu i Turskoj, prikupljeno je zahvaljujući brojnim dobrim ljudima.

Tako Sofija od 9. januara, kada je bila zakazana prva terapija na klinici „Vukov centar“, boravi sa roditeljima u Novom Sadu, a, kako je za portal Onogošt kazao njen otac Sveto Šušić, za ovako kratko vrijeme ima jako dobrih rezultata. 

„Jako dobro je prihvatila vježbe i voli da vježba, četiri sata traje fizikalni tretman, a tri logopedski. Dosta je svjesnija, bistrija, čvršća... Dobila je malo i na kilaži, tako da zasad ide sve po planu. Pošto Sofija ima ogroman problem, javlja se i malo nervoze i plača po noći, ali u suštini je dosta bolje. Trebaće dosta rada i vježbanja. Nadamo se dobrim rezultatima“, opimističan je on.

Ukoliko sve bude išlo po planu, U Novom Sadu, kaže, planiraju da ostanu do 1. avgusta kako bi se „uradio dobar temelj za dalje“, a ovog posvećenog oca na klinici obučavaju kako bi mogao da radi vježbe sa malenom Sofijom nakon povratka kući.

Sofija boluje od izuzetno rijetkog oboljenja u razvoju mozga - lisencefalije. Pored toga, bori se i sa Westovim sindromom koji spada u najteže oblike epilepsije. Ona još uvijek ne govori i ne može samostalno da sjedi, a od njenog rođenja trajala je borba roditelja da uz naporan rad, rehabilitacije i tretmane ova hrabra djevojčica napravi svoj prvi korak.

Nakon tretmana u Novom Sadu malenu Sofiju čeka liječenje metodom presađivanja matičnih ćelija na privatnoj klinici "Liv hospital" u Turskoj.

Izvor:Onogost.me

 

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.