Sat za Planetu: Biciklistička vožnja i gašenje svjetla sjutra od 20:30 do 21:30 h
ilustracija

Učestvuje 16 crnogorskih opština

Sat za Planetu: Biciklistička vožnja i gašenje svjetla sjutra od 20:30 do 21:30 h

NVO Green Home u saradnji sa Svjetskim fondom za prirodu (WWF) u subotu, 24. marta sa početkom u 19:30h organizuje centralni događaj u okviru kampanje Sat za planetu.

Tom prilikom biće organizovana muzička manifestacija/ples i promotivna biciklistička vožnja posvećena Satu za Planetu – globalnoj kampanji u borbi protiv klimatskih promjena koja se u Crnoj Gori obilježava već devetu godinu zaredom.

Vožnja počinje i završava se na Trgu Nezavisnosti a vožnju će koordinisati organizacija Biciklo.me Nakon završetka biciklističke vožnje biće emitovan kratki promotivni spot Sata za Planetu koji će još jednom skrenuti pažnju okupljenim građanima na značaj ove akcije, najavili su iz Green Home-a.

"U subotu, 24. marta, gašenjem svijetla od 20:30-21:30sati, svi stanovnici svijeta se mogu uključiti u najveću globalnu akciju, te ovim putem pozivamo i sve građane Crne Gore da se pridruže centralnom događaju ili da u periodu od 20:30 do 21:30h ugase svijetla u prostorijama koja im nisu potrebna u tom trenutku i time daju do znanja da su spremni da preduzmu korake kojima će doprinijeti ublažavanju klimatskih promjena", apeluju iz ove organizacije.

Podsjetili su da je od nastanka, 2007. godine u Sidneju, ova inicijativa je postala globalni pokret kome su se prošle godine pridružile brojne zemlje svijeta. 

"Ovom kampanjom se građani širom svijeta nastoje edukovati o racionalnom korišćenju energije ali i svim drugim činiocima za koje se smatra da su uzročnici klimatskih promjena, dok je gašenje svjetla na 60 minuta, simboličan način, odnosno performans kojim se nastoji skrenuti pažnja na probleme u sredini u kojoj živimo na zanimljiv način.  Ove godine, akcenat je stavljen na šume uzimajuću o obzir njihov značaj i ulogu kada je u pitanju ublažavanje klimatskih promjena a sa druge strane činjenicu da su šumski ekosistemi jako pogođeni uslijed globalne promjene klime", dodaju iz Green Home-a,

Sat za Planetu je kampanja kojoj se priključuju pojedinci, organizacije, institucije i kompanije sa ciljem da pošalju snažnu poruku da svako ima odgovornost prema životnoj sredini, kao i da je moguće promijeniti svakodnevne navike za dobrobit planete i svih nas.

Iz Green Home-a ističu da do danas imaju prijavu učešća 16 Opština, većeg broja poslovnih organizacija različitih djelatnosti, javnih institucija, nevladinih organizacija itd. i želimo još jednom pozvati i sve druge nevladine organizacije, kompanije, institucije i gradove da budu dio ovog svjetskog događaja i da pokažu odgovornost prema sredini u kojoj žive gašenjem svijetla na 60 minuta.

Akciju “Sat za našu planetu”, u svijetu poznatu kao Earth Hour, do sada je na globalnom nivou podržalo preko 7.000 gradova iz 178 zemalja

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.