Još tri nule se skidaju sa venecuelanskog bolivara
Foto: Ilustracija

Mjere predsjednika Nikolasa Madura

Još tri nule se skidaju sa venecuelanskog bolivara

Predsjednik Venecuele Nikolas Maduro najavio da će od 4. juna u opticaju biti nove novčanice valute bolivar koje će imati tri nule manje nego sadašnje.

"Odlučio sam da ukinem tri nule, da iz opticaja izbacim tekuće novčanice i kovanice i da u promet stavim nove 4. juna", rekao je Maduro. 

Novčanica od 500 bolivara biće od juna najkrupnija novčanica. 

Vrijednost te novčanice će po zvaničnim kursu biti 11,3 dolara, a po crnom kursu 2,1 dolar.    

Cilj ove mjere je borba protiv hiperinflacije. 

To značiti i da će bolivar za posljednih deset godina izgubiti ukupno šest nula, pošto je 2008, u vreme bivšeg predsjednika Uga Čevesa, vlada već skinula tri nule, uvodeći novu valutu "bolivar fuerte", prenosi Beta.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.