Avion prvi put preletio Saudijsku Arabiju na putu ka Izraelu
ilustracija

Istorijski trenutak

Avion prvi put preletio Saudijsku Arabiju na putu ka Izraelu

Avion Boing kompanije Er Indija sletio je u Tel Aviv, nakon što je iz Nju Delhija na putu za Izrael prvi put preletio kroz vazdušni prostor iz Saudijske Arabije.

"To je istorijski trenutak.Ovo je prvi put da postoji zvanična veza između države Izrael i Saudijske Arabije", izjavio je izraelski ministar transporta Jisrael Kac na međunarodnom aerodromu Ben Gurion kraj Tel Aviva nakon slijetanja aviona.

Izrael nema diplomatske odnose sa Saudijskom Arabijom, a prelet preko te zemlje umnogome smanjuje vrijeme leta između jevrejske države i Indije.

Očekuje se da će od sada avioni tom putanjom iz Nju Delhija u Tel Aviv letjeti tri puta nedeljno, javljaju izraelski mediji.

Izraelsko Ministarstvo spoljnih poslova je saopštilo da novu rutu smatra važnom.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu razgovarao je o tome sa svojim kolegom indijskim premijerom Naredrom Modijem kada su se satali u julu u Izraelu i potom u januaru u Indiji.

Ministarstvo je, takođe, navelo da će cijena karata biti manja i da će se podstaći investicije i turizam iz Indije u Izrael.

Izraelska avio kompanija El AL leti četiri puta nedeljno u Mumbaji, a let traje sedam sati jer avioni lete ka jugu prema Etiopiji i onda na istok ka Indiji da izbjegnu saudijski vazdušni prostor.

EL Al je zatražio od UN da se taj let preusmjeri i da ta kompanija takođe leti kroz saudijski vazdušni prostor, jer Izrael smatra današnji prelet indijskog aviona znakom poboljšanja odnosa s kraljevinom.

Njime je okončana decenijska saudijska zabrana upotrebe njenog vazdušnog prostora za komercijalne letove u i iz Izraela.

Prelet je odobren u vrijeme kada Netanjahu opisuje odnose s arapskim svijetom bolje nego ikad zbog zajedničke brige povodom Irana, navodi Frans pres.

Izrael nema odnose ni sa drugim arapskim zemljama. Mirovne sporazume sklopio je samo s Egiptom i Jordanom. 

Beta

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.