Demokrate Plav: Pljačkaške privatizacije degradirale sjever
Foto: Demokrate

Demokrate Plav: Pljačkaške privatizacije degradirale sjever

Neuspjele, promašene i namještene, jednom riječu, pljačkaške privatizacije su degradirale sjeverni region naše zemlje i dovele do ekonomske regresije ovog područja, saopšteno je iz odbora Demokratske Crne Gore u Plavu.

Drugim rječima, kako dodaju, najveći broj opština nije u mogućnosti da samostalno obezbjeđuje likvidnost i, kako su kazali, sa žaljenjem moraju konstatovati da je i opština Plav jedna od njih.

"Grad pod obroncima Prokletija, sa nevjerovatnim vodenim, šumskim i turističkim potencijalom, ima sve predispozicije da bude ekonomski stabilna opština. Međutim, umjesto finansijske stabilnosti, grad ima izražene probleme u gotovo svim sferama društvenog života. Težak ekonomsko-socijalni položaj građana, zapuštena sela, loša saobraćajna infrastruktura. Kao posljedica svega ovoga javlja se migracija stanovništva. Poražavajuće je da u 21. vijeku, kako u gradu, tako i u mjesnim zajednicama, građani nemaju osnovne uslove za pristojan život", navode iz plavskog odbora Demokrata.

Mjesna zajednica Brezojevice, koju navode kao primjer, kao jedna od najvećih mjesnih zajednica, a koja je ujedno i najbliža samom gradu, ima značajno izražen problem nedostatka trotoara i drugog adekvatnog prostora za kretanje pješaka.

"I pored toga što iz ovog područja veliki broj učenika svakodnevno pješači, kako prema osnovnoj školi u samim Brezojevicama, tako i prema osnovnoj i srednjoj školi u Plavu, pješačke staze kroz ovo mjesto ne postoje, već se učenici  i sami građani u velikoj mjeri kreću i samim kolovozom, što ih sve dovodi u značajnu opasnost. Postavlja se pitanje: zbog čega je ovo naselje dugogodišnja nebriga lokalnih vlasti, i kada su predstavnici Opštine zadnji put obišli ovo naselje? Da li znaju da i u Brezojevicama ima djece koja pohađaju školu?" ističu iz Demokrata.

Iz odbora te partije u Plavu smatraju da je neophodna kompletna rekonstrukcija putnog pravca, u najkraćem roku, na potezu od Limskog mosta prema naseljima Ekonomija i Šarkinovići. Na ovom putnom pravcu je, napominju, potrebno u cjelokupnoj dužini instalirati savremenu led rasvjetu, izgraditi obostrane pješačke i biciklističke staze, oplemeniti rastinjem i na adekvatnim lokacijama postaviti autobuska stajališta.

"Time bi se značajno obezbijedila bezbjednost pješaka na pomenutim područjima, i ujedno bi se osiguralo normalno funkcionisanje saobraćaja. Osim toga, građanima će na korišćenje biti predat put kakav su decenijama priželjkivali. Stanovnicima Plava, a posebno mladima, treba pružiti sve uslove za dostojanstven i pristojan život, kako bi ostajali na vjekovnom ognjištu. Demokrate Plava su pred sebe, između ostalih, postavili i taj zadatak", zaključuju iz OO Demokrata Plav.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.