EPCG će biti većinski vlasnik Rudnika uglja
Rudnik uglja Pljevlja

Razlozi za ohrabrenje

EPCG će biti većinski vlasnik Rudnika uglja

Predsjednik Odbora direktora Elektroprivrede Đoko Krivokapić vjeruje da će Skupština akcionara Elektroprivrede 28. marta vrlo vjerovatno donijeti odluku o upućivanju ponude svim akcionarima Rudnika uglja za prodaju svojih akcija, čime će, kako je kazao, država, odnosno EPCG, postati većinski vlasnik Rudnika uglja Pljevlja.

"Iz EPCG, koja će biti budući većinski vlasnik Rudnika, mogu da poručim da će Rudnik nastaviti da bude uspješan, i da će obje kompanije dati poseban doprinos energetskom sistemu Crne Gore. To je projekat koji se već 30 godina planira, uspjeli smo da ga dovedemo do kraja, siguran sam na zadovoljstvo obje kompanije, zaposlenih, građana Pljevalja i cijele Crne Gore", kazao je Krivokapić u Pljevljima tokom sastanka sa potpredsjednikom Vlade Milutinom Simovićem.

Krivokapić je kazao i da će, nakon izlaska A2A iz EP, uskoro biti potpisan ugovor o plaćanju dvije rate, što će značiti da sadašnji mednažment u punom kapacitetu rukovodi kompanijom, koja danas radi punom kapacitetu i energetskom sistemu Crne Gore isporučuje preko 800 MW energije. 

Govoreći o projektu rekonstrukcije prvog bloka TE, Krivokapić je rekao da je za 27. mart zakazano potpisivanje ugovora sa kompanijom STEAG, koja je izabrana za realizaciju projekta. 

Naveo je i da je u toku intenzivna komunikacija sa svim potencijalnim izviđačima za gradnju drugog bloka TE.

Predsjednik Opštine Pljevlja Mirko Đačić, povodom posjete potpredsjednika Simovića, iskazao je zahvalnost Vladi za podršku, ne samo u dijelu stvaranja uslova za stabilizaciju lokalnih finansija, već i realizaciji brojnih projekata od značaja za Pljevlja.

Pred energetskim sektorom Crne Gore je period razvojnih projeka, a ključni projekti treba da se realizuju u Pljevljima, na dobro građana te opštine i cijele Crne Gore, ocijenio je potpredsjednik Vlade Milutin Simović nakon obilaska Rudnika uglja i Termoelektrane, i razgovora sa menadžmentom tih kompanija.

Simović je kazao da će tom cilju doprinjeti projekti ekološke rekonstrukcije TE, kroz koji će se investirati 40 miliona eura i obezbijediti novih 20 godina rada prema najzahtjevnijim standardima zaštite životne sredine.

Istvovremno, kako je kazao, stvoriće se pretpostavke za toplifikaciju Pljevalja, pitanje koje se odlagalo, ali koje će se riješiti. 
Simović je kazao da je ohrabren svime što je čuo prilikom posjete Pljevljima, TE i Rudniku uglja koji je, kako je rekao, stabilizovao svoje poslovanje i u prošloj godini ostvario dobit od 5,7 miliona eura, i koji zapošljava 900 vrijednih rudara, sa ambicijom da taj broj bude povećan.

“Sve su to razlozi za ohrabrenje”, poručio je Simović.

Simović je najavio da će se riješiti i pitanja koja su veoma važna za građane Pljevalja, gdje je osim rekonstrukcije prvog bloka TE, istakao i pitanje rješavanja deponije Maljevac.

“Dio rekonstrukcije prvog bloka podrazumijevaće i 20 miliona ulaganja u rekonstrukciju Maljevca, i dodatnih 4 miliona eura koja se ulažu od strane SB, posredstvom Elektroprivrede”, kazao je Simović.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.