Gegaj: Pozdravljam odluku Skupštine Kosova
Nikola Gegaj

Nije bilo razloga da se čeka toliko dugo

Gegaj: Pozdravljam odluku Skupštine Kosova

Krajem avgusta 2015. godine u Beču, usvojen je sporazum o Demakraciji Crne Gore i Kosova. U Crnoj Gori i tada je bilo mnogo manje emocija vezanih za taj sporazum nego što je to bio slučaj sa Kosovom.

Čim je potpisan u Prištini je naišao na oštre osude dijela javnosti. Taj dio javnosti, oličen prije svega u poslanicima pokreta Samoopredjeljenje, dugo se opirao ratifikaciji sporazuma. Međutim, iako nije išlo lako, sporazum je ratifikovan u kosovskoj Skupštini što treba pozdraviti, smatra funkcioner DPSa Nikola Gegaj.  

“Pozdravljam odluku poslanika Skupštine Kosova da i oni kao parlamentarci usvoje nešto korisno za svoje građane i cijeli region uopšte. Crna Gora je uradila sve sto je mogla da uradi nakon Sporazuma u Beču. Kosovo je, po mom mišljenju, bez ijednog razloga prolongiralo usvajanje sporazuma, što je građane Kosova do sada koštalo mogućnosti bezviznog putovanja u zemlje Evropske Unije. Da nije došlo do usvajanja sporazuma siguran sam da bi to štetilo ukupnom kredibilitetu države Kosovo na međunarodnoj sceni. Moramo svi znati da granice ostaju tu, a Kosovo i Crna Gora će vječno živjeti zajedno, ne samo kao susjedne već prije svega kao prijateljske države.” poručuje za Kodex funkcioner Demokratske Partije Socijalista Nikola Gegaj.

Sada se više ni ne mogu nabrojati pritisci koji sa svih strana vršeni na kosovske političare, da se pitanje demarkacije granice sa Crnom Gorom završi, kao što se ne mogu nabrojati ni jalovi pokušaji da se u kosovskoj Skupštini dođe do potrebnih dvije trećine glasova za ratifikaciju. Crna Gora nije bila među onima koji su vršili pritiske na kosovske vlasti a predsjednici Vujanović i Tači potpisali su i aneks tom sporazumu, kako bi se olakšalo kosovskoj Skupštini da taj sporazum ratifikuje. 

“Crna Gora je i ovoga puta pokazala da je iskreni prijatelj Kosova i svih država regiona i da nam je osnovni cilj mir, dobrosusjedski odnosi i regionalna stabilnost. Uostalom,to se i očekuje od nekoga kao što je naša država, lider u svemu pozitivnom u regionu. Crna Gora nema otvorenih pitanja ni sa jednom državom regiona.” konstatuje za Kodex funkcioner Demokratske Partije Socijalista Nikola Gegaj.

Dio crnogorske javnosti koji nije bio zadovoljan ni crnogorskim priznanjem Kosova koristio je odugovlačenje Prištine da usvoji ovaj sporazum kao argument da Kosovo ne zaslužuje priznatu mu nezavisnost a odnos Prištine u ovom slučaju tumačili i kao nepoštovanje prema Crnoj Gori.   

“Nedavno su i pojedini opozicioni lideri zagovarali da Vlada Crne Gore  treba da povuče priznanje države Kosovo i povuče crnogorskog ambasadora, jer u Prištini navodno ne priznaju granice Crne Gore. Tražili sui  proglašenje kosovskog ambasadora za personu non grata. Sve im je to palu u vodi ratifikacijom ovog sporazuma u Skupštini Kosova. Da ponovim, danas Crna Gora ima izvanredne odnose sa svim državama u regionu.” zaključuje razgovor za Kodex funkcioner DPSa Nikola Gegaj.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.