Kanađanin porijeklom iz BiH testamentom ostavio pola milion eura javnim kuhinjama
Ilustracija

Kanađanin porijeklom iz BiH testamentom ostavio pola milion eura javnim kuhinjama

Neimenovani Kanađanin porijeklom iz Bosne i Hercegovine testamentom je ostavio milion konvertibilnih maraka (pola miliona eura) za tri javne kuhinje u svojoj domovini nakon smrti.

Bosanskohercegovački mediji navode da je riječ o Aganu Hodžiću, porijeklom iz Rogatice.

On je odlučio na ovaj nevjerovatan način pomoći ljudima u potrebi iz Bosne i Hercegovine, a njegovu poslednju volju za bh. medije potvrdila je Zilha Šeta, poznatija kao tetka Zilha, iz sarajevske narodne kuhinje "Stari grad".

"Tačna je ta informacija. Ovaj divni gospodin odlučio je donirati novac za Federalni Crveni križ, Merhamet na području cijele Bosne i Hercegovine i našu narodnu kuhinju. Sve je on to lijepo raspodijelio, taj testament je izvršen i ostavio nam je blizu milion KM", kazala je Šeta.

Dodala je i da je taj neimenovani gospodin iz jednog mjesta u blizini Rogatice, te da se 2008. godine odlučio na taj potez.

"Cijela ova priča traje od 2008. godine, kada su od nas zatraženi podaci za ovu plemenitu misiju, dok je ovaj gospodin još bio živ. Mi smo njega, naravno, i upoznali, on je donosio i ranije donacije za našu kuhinju, a svima je podijelio novac, od svoje bliže porodice, do nas", istaknula je Šeta.

Jedini zahtjev koji je stajao u, za ovo podneblje, neobičnom testamentu bio je da sav novac bude potrošen isključivo za hranu.

"Mi smo dobili otprilike 270.000 KM i odmah smo to iskoristili kako bismo za cijelu ovu godinu obezbijedili namirnice, pojačali sva izdavanja za naše korisnike. Obezbijedili smo mlijeko, pojačali meso, ulje, šećer i kafu. Nisam ni slutila, prije deset godina kada smo dostavljali dokumente, da će se ovo jednog dana desiti", zaključila je Šeta.

Izvor: Al Džazira

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.