Zakerberg prekinuo ćutanje i priznao greške
Mark Zakerberg

Akcije Fejsbuka počele da se oporavljaju

Zakerberg prekinuo ćutanje i priznao greške

Vlasnik Fejsbuka Mark Zakerberg je prekinuo dugo ćutanje, izrazio žaljenje i priznao greške poslije višednevne polemike oko nedozvoljene upotrebe ličnih podataka miliona korisnika te društvene mreže što je učinila britanska firma Kembridž analitika.

"To je predstavljalo zloupotrebu vrlo važnog povjerenja i duboko  mi je žao zbog onoga što se desilo. Naša odgovornost je da učinimo da se to ne ponovi", rekao je Zakerberg sinoć u intervjuu za televiziju CNN.

On je takođe rekao da je spreman da dođe da svjedoči pred američkim Kongresom.

Dok se skandal oko iskorišćenih podataka Fejsbuka razbuktavao posljednjih dana Zakerbeg je ćutao prije nego što je prekinuo ćutanje preko objave na svojoj Fejsbuk stranici. On je tu priznao "greške" i svoju odgovornost za ono što se desilo sa Fejsbukom ali se tada još nije izvinio. Njegov broj dva, Šeril Sandberg je ubrzo zatim izrazila "žaljenje" zbog tog događaja.

Zakerberg je obećao i da će ograničiti pristup ličnim podacima aplikacijama treće strane, kao ona koja je upotrijebljena u skandalu koji je potresao tu društvenu mrežu, i da će te aplikacije podrobno provjeravati. On je takođe obećao da će obavijestiti sve korisnike čiji podaci su mogli da budu upotrijebljeni bez njihovog odobrenja.

Skandal je izbio kada je otkriveno da su privatni podaci 50 miliona korisnika Fejsbuka dospjeli u ruke kompanije za podatke Kembridž analitika koja je povezana s izbornim štabom predsjednika SAD Donalda Trampa.

Kembridž analitika koristila je aplikaciju koju je razvio ruski profesor koji predaje na Kembridžu i u Sankt Peterburgu Aleksandar Kogan.

Fejsbuk je saopštio ranije da je 2015. saznao da je Kogan podatke dao firmi Kembridž analitika i da je tada potvrdio da su lični podaci bili izbrisani, što se pokazalo netačnim.

Advokatske kancelarije u Americi objavile su da su podnijele grupne tužbe u ime građana i akcionara Fejsbuka, a pokrenuta je kampanja da korisnici treba da prestanu da koriste Fejsbuk (#deletefacebook).

Akcije Fejsbuka znatno su pale prethodnih dana ali su juče počele da se oporavljaju, prenosi Beta.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.