Počela PISA testiranja
Foto:Ministarstvo prosvjete

Počela PISA testiranja

Četiri tima sastavljena od predstavnika Ministarstva prosvjete, Zavoda za školstvo, Centra za stručno obrazovanje i Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva obišli su tokom marta sve srednje škole u Crnoj Gori kako bi u direktnom kontaktu sa učenicima i nastavnicima ukazali na značaj PISA testiranja koje se obavlja od 19. marta do 12. maja.

Posjetama je prethodio sastanak ministra prosvjete  Damira Šehovića sa direktorima srednjih škola na kojem je bilo riječi o važnosti PISA testiranja, pripremi i motivisanju učenika. 

Tokom razgovora sa učenicima, stručni timovi su naročitu pažnju posvetili motivisanju učenika za testiranje, kako bi se izbjegli odustajanje i vraćanje nezavršenih testova koje umanjuje ukupne rezltate Crne Gore na PISA skali, a što može rezultirati pogrešnom percepcijom o crnogorskom obrazovnom sistemu - saopšteno je iz Ministarstva prosvjete.

Pored stručnih timova sa učenicima koji se ove godine testiraju razgovarali su i učenici četvrtog razreda koji su testirani u prethodnom PISA ciklusu kako bi prenijeli svoja iskustva. 

Tokom priprema za testiranje, učenici su imali priliku da se unaprijed upoznaju sa primjerima testova iz prethodnih godina. 

PISA testiranje organizovano je na sljedeći način: svi učenici će rade test u trajanju od dva sata na računaru. Polovina zadataka biće iz čitalačke pismenosti, a ostali iz matematike i prirodnih nauka, pojašnjavaju iz resora porsvjete.

PISA akcenat stavlja na procjenu postignuća učenika u zadacima koji se tiču realnih životnih situacija i koji se smatraju relevantnim za efikasno učestvovanje u društvu odraslih, kao i cjeloživotnog učenja.

PISA je projekat Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD). 

Predmeti koje PISA procenjuje su čitanje, matematika i prirodne nauke. U svakom ciklusu PISA testiranja, akcenat se stavlja na ocjenjivanje jednog od ovih predmeta.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.