Bazel: Otkriven protein koji može da uspori razvoj raka jetre
ilustracija

Bazel: Otkriven protein koji može da uspori razvoj raka jetre

Otkriven je protein koji može usporiti razvoj raka jetre i omogućuje raniju dijagnozu i veće izglede za preživljavanje, saopštio je Univerzitet u Bazelu.Otkriven je protein koji može usporiti razvoj raka jetre i omogućuje raniju dijagnozu i veće izglede za preživljavanje, saopštio je Univerzitet u Bazelu.

Ta vrsta raka uglavnom pogađa starije muškarce koji već boluju od ciroze jetre i često se uoči tek u poodmakloj fazi što skraćuje vrijeme života. 

"Protein nazvan LHPP sprječava nekontrolisano širenje ćelija raka u jetri", objavio je švajcarski univerzitet. 

Nedostatak tog proteina smanjuje za dvije godine životni vijek pacijenata. Stoga bi trebalo genetskim putem obnoviti proizvodnju tog proteina kod pacijenata koji ga nemaju. 

Otkriće je objavljeno u časopisu "Nature" (Priroda) za koji je glavni autor istraživanja Sravant Hindupur rekao da je "zapanjujuće da je LHPP bio potpuno odsutan u tumorskom tkivu, dok ga je bilo u zdravom tkivu", prenosi Hina.

Proučavano je 4.000 proteina u zdravom tkivu i u tumorima jetre kod miševa. 

"Na isti način kao i u primjeru miša, očit je pad nivoa LHPP kod tumora pacijenata pogođenih rakom jetre", dodao je.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.