Od početka godine registrovano 29 oboljelih od morbila
ilustracija

Institut za javno zdravlje

Od početka godine registrovano 29 oboljelih od morbila

U Crnoj Gori je od početka godine i zaključno sa 20. martom, ukupno je registrovano 29 oboljelih od morbila od kojih je kod 28 oboljelih (96,5%) dijagnoza postavljena na osnovu laboratorijskih pretraga sprovedenih u Institutu za javno zdravlje, dok je kod jednog slučaja dijagnoza uspostavljena na osnovu kliničke slike i dostupnih epidemioloških podataka.

Kako je saopšteno  iz Instituta za javno zdravlje, najveći broj oboljelih virusu je bio izložen tokom boravka u inostranstvu ili je povezan sa uvozom virusa – ukupno 17 oboljelih ili 58,62%.

Broj oboljelih koji su virusu bili izloženi na teritoriji Crne Gore i broj oboljelih kod kojih izvor infekcije nije precizno mogao biti utvrđen je identičan i on iznosi po 6 (20,69%) za svaku od navedenih kategorija. Svi pacijenti kod kojih precizan izvor inficiranja nije utvrđen su i dalje predmet epidemiološke obrade - naveli su Instituta.

Najpogođenija grupa su djeca starija od jedne, a mlađa od pet godina (41,38%) od kojih niko nije vakcinisan. Zatim slijede odrasli stariji od 35 godina (24,14%) i mlađi odrasli (od 18 do navršenih 35 godina) kojih je ukupno registrovano 5 ili 17,24%. Preostali oboljeli su djeca mlađa od jedne godine (10,34%) i djeca osnovno- i srednješkolskog uzrasta (7%) -podaci su Instituta.

Kako se dodaje, među oboljelima nevakcinisanih i bez ikakvog podatka o vakcinaciji je ukupno 93,10%, dok samo kod dvije oboljele osobe postoje podaci o vakcinaciji koja je sprovedena ranije u djetinjstvu.

Iz Instituta napominju da, iako su smrtni slučajevi registrovani svuda u regionu, dio javnosti i dalje percipira morbile kao bezazlenu zaraznu bolest.

Upozoravaju da je ovakav stav  pogrešan i opasan posebno imajući u vidu potencijalne komplikacije i teške ishode koje infekcija morbilima nosi naročito među najmlađom djecom.

"Morbili nisu niti nova niti nepoznata bolest. To je zarazna bolest čije su nam epidemiološke i mikrobiološke karakteristike dobro poznate i za koju učinkovita zaštita postoji više od 40 godina. Jedini način na koji će se dalje oboljevanje prekinuti je posizanje visokog nivoa kolektivnog imuniteta time što će sva osjetljiva djeca biti na vrijeme i adekvatno zaštićena", poručuju iz Instituta.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.