Marković:  Autoput će povezati Crnu Goru sa Srbijom i zemljama JI Evrope
Duško Marković, Foto: Gov.me

Premijerski sat

Marković: Autoput će povezati Crnu Goru sa Srbijom i zemljama JI Evrope

Premijer Crne Gore Duško Marković uvjeren je da će najveći infrastrukturni projekat u istoriji Crne Gore, autoput Bar-Boljare, Crnu Goru povezati sa Srbijom i zemljama Jugoistočne Evrope i da će od ovog projekta benefite imati crnogorska ekonomija.

Marković je danas u Skupštini Crne Gore odgovarao na pitanja poslanika, u okviru Premijerskog sata.

Markoviću je klub DPS-a postavio pitanje o tome da li Crna Gora može računati na sigurnu finansijsku podršku za prioritetne projekte koji su predstavljeni na samitu za Zapadni Balkan u Londonu koji je organizovala Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD). 

Crnogorski premijer je objasnio da su na samitu predstavljena tri prioritetna projekta i to Jadransko-jonska brza saobraćajnica, Jadransko-jonski gasovod, kao i širenje željezničke infrastrukture i da je finansijska pomoć izvjesna. 

On je saopštio i da će Srbija ovih dana potpisati ugovor sa kineskom kompanijom CRBC o finansiranju cijele dužine autoputa Bar-Boljare kroz Srbiju, do granice sa Crnom Gorom.

"Mislim da imamo dobru vijest. Kad smo pokrenuli priču o autoputu, to je bio razlog za oponiranje. Bila je kvalifikacija da je to put iz nigdje u nigdje. Na to nas danas podstiču MMF i Svjetska banka, od toga vide benefite za cijelu ekonomiju. Srbija će ovih dana potpisati ugovor sa CRBC o finansiranju cijele dužine autoputa kroz Srbiju do Boljara", rekao je Marković. 

Poručio je da je Crna Gora sada u fazi infrastrukturnog razvoja. 

"To danas ne spore ni najveći skeptici. Imamo dva velika projekta koja se nalaze u punom graditeljskom zamahu, vrijedna preko milijardu i po eura. Radovi na prioritetnoj dionici autoputa Bar-Boljare nastavljaju da se odvijaju očekivanim dinamikom, a elektro-energetska pomorska veza prema Italiji i Zapadnoj Evropi biće puštena u rad od kraja ove godine", rekao je Marković. 

Kako je dodao, podjednako je važno prioritetnu vezu autoputa vidjeti kao vezu Podgorice i Kolašina, ali i kao dio sveobuhvatne mreže Zapadnog Balkana. 

Najavio je da će se sjutra sastati sa predsjednikom kompanije CRBC i rukovodstvom Eksim banke, koji će podstaknuti nastavak daljih radova na dionici prema Andrijevici i Boljarima. 

"Vjerujem da ćemo u veoma kratkom roku imati autoput koji će povezivati Crnu Goru sa Srbijom i Jugoistočnom Evropom. To je dobra vijest", rekao je Marković. 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.