Prekopao brda i doline tragajući skriveno blago kralja Milutina
Foto: Ilustracija

Srbija

Prekopao brda i doline tragajući skriveno blago kralja Milutina

U selima oko Lukovske Banje kod Kuršumlije danas gotovo da nema mještanina koji nije išao u potragu za skrivenim blagom kralja Milutina, a jedan od njih je i 70-ogodišnji Miodrag Miletić koji je do sada, kako kaže, prekopao brda i doline.

Legende i narodna predanja o skrivenom blagu kralja Milutina i napušteni rimski rudnici glavni su pokretači zlatne groznice u selima oko Lukovske Banje. Rijetko ko od mještana Štava, Mrče i drugih sela hoće javno da priča o potrazi za skrivenim blagom, a Miletić je agenciji Beta rekao da je od malih nogu počeo da traži blago. 

"Tražio sam ga dok sam čuvao stoku, još kao mali i još ga tražim. Kopao sam krampom i budakom, gdje god sam posumnjao da se možda nalazi", rekao je Miletić, prenosi N1.

Legenda kaže da je kralj Milutin u selu Štava imao svoj ljetnjikovac, gde je boravio sa Simonidom. U okolini su srednjovjekovni saski rudari kopali rudu izdvajali zlato, a zanatlije izrađivali nakit i druge predmete od zlata. Tu legendu potkrepljuju arheološka istraživanja - pronađeno je nekoliko topionica zlata, olova i srebra. 

Miletić kaže da cijelo selo zna za ove podatke i da on, kao i ostali u selu, nasumice traži zlato.

"Niko nema detektor ili neki drugi aparat. Ja lično tražim tako što lupam nogama ili nekim predmetom o zemlju - ako odzvanja, znači nešto ima zakopano. Nailazio sam mnogo puta na takva mjesta". 

Miletić je rekao da zna da su drugi pronalazili zlato, a da je on samo jednom i to "slučajno". 

"Odzvanjalo je na jednom mjestu, kopao sam i otvorila se ogromna jama. Upalo mi jagnje, išao sam za jagnjetom, podzemnim prolazom skoro kilometar, ispod planine. Ništa nisam našao tada. Ali, kada sam kopao raku u zemlji iskopao sam jedan dukat i parče zlata, možda je od zuba", rekao je Miletić i dodao da je to sve što je pronašao u svom dugogodišnjem tragačkom pohodu. 

Prema njegovim riječima, neki koji traže zlato imaju i mape. 

"Ovi sa strane kad dođu, donesu nekakve aparate, svuda traže. Sve je prekopano, uzduž i poprijeko", naveo je Miletić. 

Zlatnoj groznici je naročito doprinijela zvanična potvrda geologa da u ovom kraju zaista ima zlatonosnih ruda. Inženjer rudarstva Nikodin Gilić kaže da su istraživanja pokazala da ruda zlata ima u okolini Lukovske Banje, na površinskim slojevima u obliku kvarcnih žica, kao i u ovdašnjim rijekama i potocima. 

Miodrag Miletić kaže da ne žali što je cio život proveo tragajući za blagom, iako ga nije pronašao. 

"Nikada neću odustajati od potrage za blagom kralja Milutina. Sigurno ga je ovdje negdje sakrio, to se prenosi s koljena na koljeno, još od njegovog doba do danas", rekao je Miletić. 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.