CZIP: Pogledajte šta su nam uradili od šuma (VIDEO)
Foto:CZIP

Vidljivo iz svemira

CZIP: Pogledajte šta su nam uradili od šuma (VIDEO)

Crna Gora je jedna od najzelenijih zemalja Evrope poslije Finske, Švedske i Slovenije, sa više 60% teritorije pod šumama. Od toga je samo 5,8% zaštićeno i to u okviru Nacionalnih parkova, istakli su iz Centra za zaštitu i pročavanje ptica povodom Svjetskog dana šuma.

-Na međunarodnom nivou u okviru EU mreže zaštićenih područja (Emerald) kandidovano je 8,8% šuma u kojima je i pored izuzetnog biodiverzitetskog značaja sječa dozvoljena.Momentom ulaska Crne Gore u Evropsku uniju veliki procenat šumskih staništa biće pod posebnim režimom zaštite u okviru Natura 2000 mreže zaštićenih područja što će u potpunosti onemogućiti neodrživo gazdovanje šumama- saopštili su iz CZIPa.

Smatraju da je šumarstvo u Crnoj Gori u sadašnjem obliku neodrživo jer su rashodi upravljanja šumama veći od prihodovanih dobitaka kroz naplaćene koncesije.

"Očigledno je da dosadašnja praksa ne doprinosi centralnom budžetu države već isključivo budžetu pojedinaca, ostavljajući nemjerljive štetne posljedice po biodiverzitet i lokalne zajednice. Negativne posljedice neodržive sječe šuma u Crnoj Gori statistički gledano, zahvataju duplo veću površinu i od onih koje pogode požari. Istraživanje CZIP-a pokazalo je da su posljedice sječe nakon izdavaja koncesija u gazdinskim jedinicama u vremenskom periodu od svega nekoliko godina alarmantne", upozoravaju oni.

Pripremili su i video koji predstavlja svu problematiku naših šuma ogoljenu i oslobođenu vladinih izvještaja i isprazne statistike.

"Kako ekološku Crnu Goru doživljava NASA? Nagrizenu od jedne velike štetočine čini se virusnog karaktera, a koju od milošte zovemo koncesionar.Čestitamo vam međunarodni dan šuma! I pored izuzetnog bogatsva nemamo puno razloga za slavlje. Naše šume nije napao potkornjak već mašine i čovjek! Kako izgleda zdrava šuma, a kako ona koju nagrizaju koncesionari vidi se iz svemira!", upozoravaju.

Svjetski dan šuma obilježava se pod sloganom "Šume i održivi gradovi", kako bi se ukazalo na značaj šume i za zdrav život u gradovima. Međunarodni dan šuma ustanovljen je 1971. godine na 23. zasijedanju Generalne skupštine Evropske konfederacije za poljoprivredu.

Generalna skupština Ujedinjenih Nacija je 2012. godine donijela odluku da će se obilježavanje Međunarodnog dana šuma organizovati 21. marta svake godine, na dan proljećne ravnodnevice na sjevernoj Zemljinoj hemisferi, odnosno jesenje ravnodnevice na južnoj.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.