Zagrijavaju tijelo: OVO su namirnice koje treba jesti u hladnim danima
Foto: Ilustracija

Bolje spriječiti nego liječiti

Zagrijavaju tijelo: OVO su namirnice koje treba jesti u hladnim danima

Zimsko razdoblje nije vrijeme kada je poželjno držati dijetu. Potrebno je održati jak imunitet, kako bi se izbjegle prehlade i virusi.

Na minusima se lako razboljeti, a s obzirom da je bolje spriječiti nego liječiti, evo nekoliko savjeta  stručnjaka koji preporučuju što je najbolje jesti i piti kada je hladno, a što je najbolje izbjegavati.

Pijte puno čaja

Obična je voda možda najbolja, ali i čaj je dobra opcija koja može umiriti upaljeno grlo. Takođe, čaj je bogat antioksidantima koji sprječavaju infekcije, zato ga pijte što više možete. 

Izbjegavajte kupovne sokove

Sok od narandže ima dobru reputaciju i često se ističe da je jako bogat vitaminom C, ali morate znati da takvi sokovi sadrže dosta šećera, a upravo on ometa bijela krvna zrnca u borbi protiv infekcija. Ako želite svoju dnevnu dozu vitamina C, pojedite narandžu, grejp ili limun jer voće ima više vlakana, a i konzumiraćete samo prirodne šećere.

Hrana koja se dugo kuva

Zimi treba jesti hranu koja se dugo kuva, baš kao što su jeli naši stari, zaboravite hranu na brzinu i na naglo. Ipak, ne zaboravite ni meso, ali ne svakog dana, nego jednom ili dvaput nedjeljno. Za zagrijavanje organizma dobro je jesti i žitarice. Povrće za variva treba rezati na krupne komade, jer ga treba dugo kuvati, kako bi u tom kuvanju prikupilo energiju koja će vas grijati kad izađete na snijeg 

Jedite supu

Supa je jako dobra za prehlade, a posebno kokošija koja djeluje protivupalno. Dakle, istina je da topla supica pomaže u borbi protiv prehlade. 

Konzumirajte proteine

Iako je supa jako zdrava, važno je i pojesti nešto konkretnije. Riba, piletina i ćuretina mogu pomoći, ali pripazite i držite se podalje od masnih obroka poput odrezaka ili nekih drugih teških obroka jer se takve namirnice teško vare.

Vitamin C iz povrća

Mnogi se pitaju kako s ovakvim načinom kuvanja i bez svježih citrusa osigurati dovoljnu količinu vitamina C. Potrebne količine vitamina C mogu se osigurati iz lišća i korijena peršuna, kiselog kupusa te zelenog lisnatog povrća. Vitamin C se puno lakše iskorištava iz ovih namirnica nego li iz citrusa, čiji se sok i koricu takođe mogu koristiti uza spremanje različitih preliva za korjenasto i zeleno lisnato povrće. Zadnja istraživanja su pokazala da je vitamin C termostabilan (80 posto) do 8 minuta kuvanja pa to treba imati na umu kod pripremanja hrane.

Bijeli luk stavljajte u sva jela

Bijeli luk je izvrstan za borbu protiv prehlade jer ima sposobnost sprječavanja infekcija. Bijeli luk pomaže čišćenju sluzi iz grla. Takođe djeluje protivupalno, te u oslobađanju od bakterija, gljivica i parazita koji ponekad napadaju naš organizam. Iako postoje pravi obožavatelji bijelog luka, treba imati na umu da previše nije dobro pa ga treba koristiti u malim količinama,ali lagano proprženog, jer kuvan može biti težak za želudac . Pržen ili kuvan, još uvijek sadrži sve svoje kvalitete i daje jelu poseban ukus. Stavljajte ga u što više jela- u supu, ako nešto pečete pa čak i ako pripremate povrće poput brokolija, tako ćete u organizam unijeti još više vitamina i antioksidanasa.  

Nabavite đumbir

Đumbir je izvrstan za borbu protiv upala jer njegov korijen ima protivupalna svojstva. Možete ga utopiti u kipuću vodu dok voda ne postane žuta i onda je piti kao čaj s medom.  

Kuzu

Kuzu je planinski korijen s istoka koji je najpoznatiji po tome što neutralizuje kisjelo stanje u našem organizmu i zaista može zamijeniti sveprisutni aspirin u prvoj pomoći. Pomaže kod proliva, problema sa želucem i prehlade. Može se nabaviti sušen u prodavnicama prirodne hrane. Treba ga razmutiti u malo hladne vode i dodavati u supe, variva, dezerte, koji će se zgusnuti, pa se često koristi i u tu svrhu.

Pravo vrijeme za suvo voće i džemove

Što se tiče voća, zimi nema posebnog izbora, osim naravno južnog voća, koje je bolje ne jesti ili jesti u malim količinama. Naime, južno voće, s obzirom na to da dolazi iz tropskih krajeva, hladi organizam, što  tokom zime zaista nije potrebno. Tradicija ovih prostora se zimi uglavnom bazira na suvom voću te različitim džemovima i pekmezima koji su najbolji ako su pripremljeni bez šećera. Posebno je dobro suvo voće koje osim svoje slatkoće ima vrlo značajne količine minerala poput željeza i kalcijuma.

Mlječni proizvodi

Mnogi tvrde da tokom prehlada treba izbjegavati mliječne proizvode, dok drugi tvrde da se time ne trebate zamarati. Stručnjaci kažu kako oni doista nekome mogu smetati, ali da, isto tako, za mnoge mogu biti jako korisni u borbi protiv infekcija jer mliječni proizvodi mogu biti dobar izvor proteina i vitamina

Nemojte piti alkohol

Tokom hladnih dana probajte piti što manje alkohola. Naime, alkohol ima određena svojstva koja mogu oslabiti imunološki sustav. Upravo ta svojstva onemogućuju vašem tijelu da se bori protiv upala. 

Izvor: Bljesak.info
 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.