Crna Gora očekuje podršku država članica EU za reforme ka okončanju procesa pregovora
Foto: Gov.me

Pažin u Briselu

Crna Gora očekuje podršku država članica EU za reforme ka okončanju procesa pregovora

U obraćanju predstavnicima država članica Evropske unije danas u Briselu, potpredsjednik Vlade Zoran Pažin saopštio je da Crna Gora, na osnovu kvaliteta reformi, kao i na bazi izgrađenog povjerenja i saradnje u okviru NATO-a, očekuje podršku država članica EU za reforme ka uspješnom okončanju pregovaračkog procesa.

„Ova očekivanja, osim na kvalitetu i dobroj dinamici naših reformi, baziram i na činjenici da smo, već kroz pristupanje NATO-u i prevazilaženje nedavnog ozbiljnog bezbjednosnog iskušenja, sa našim evropskim partnerima izgradili čvrste veze povjerenja i solidarnosti,“ rekao je potpredsjednik Pažin. 

U razgovoru sa članovima Radne grupe za proširenje Savjeta EU, Potpredsjednik je pozdravio obnovljeni entuzijazam za ideju ujedinjene Evrope koji je donijela nova Strategija za proširenje EU, uz afirmaciju principa individualne procjene napretka država kandidata. 

Predstavljajući ključne rezultate Vladine politike, ukazao je na visoku stopu ekonomskog rasta, koja je protekle godine premašila 4% i bila daleko iznad evropskog prosjeka. Saopštio je takođe i ambiciju Crne Gore da, na bazi snažnog ekonomskog rasta, javni dug do 2020. bude smanjen ispod 60% BDP-a. 

Potpredsjednik je naglasio da tekuća godina predstavlja prekretnicu za strateški evropski put Crne Gore i čitavog regiona, naglašavajući da je Crna Gora spremna da ove godine otvori sva preostala poglavlja i u potpunosti usmjeri energiju na reforme koje će voditi konačnom zatvaranju pregovaračkog procesa.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.