Usvojen sporazum o demarkaciji granice sa CG
Foto: N1

Četvrti put bačen suzavac, privedeno 7 poslanika Samoopredjeljenja

Usvojen sporazum o demarkaciji granice sa CG

Skupština Kosova je usvojila sporazum o demarkaciji granica sa Crnom Gorom.

Tek u petom pokušaju Skupština Kosova je danas sa 80 glasova za i 11 protiv uspela da usvoji Nacrt zakona o ratifikaciji sporazuma o državnoj granici između Kosova i Crne Gore. 

Prethodna četiri pokušaja nisu uspjela, jer su poslanici opozicionog Pokreta “Samoopredjeljenje” bacali suzavce u plenarnoj sali.

U nastavku vanredne sjednice nešto posle 17 časova, u kosovskom parlamentu je aktiviran četvrti po redu suzavac.

Suzavac je aktiviran nakon što su se poslanici vratili sa gotovo jednosatne pauze.

Suzavac je, kako prenosi koha.net aktivirao poslanik opozicionog Samoopredjeljenja Valon Ramadani.

U skupštinske prostorije se ponovo vratio američki ambasador Greg Delavi, koji je ranije osudio današnju blokadu usvajanja sporazuma o demarkaciji sa Crnom Gorom.

Privedeni poslanici

Kosovska policija privela je sedam poslanika Samoopredjeljenja, osumnjičenih da su tri puta aktivirali suzavac u kosovskom parlamentu.

Kako prenosi portal GazetaExpress, poslanici su privedeni po nalogu tužilaštva.

Poslanik Samoopredjeljenja, Sami Kurteši, rekao je da ti poslanici nisu dobili odluku da moraju da napuste parlament.

Dvanaest bivših poslanika Samoopredeljenja formiralo je poseban poslanički klub, ali njihov sav o demarkaciji je isti. 

Skupštinsko obezbeđenje je iz sale "izvuklo" sve poslanike Samoopredjeljenja, a prema onima koji nikako nisu htjeli da izađu, koristili su i silu, prenosi Beta. 

Prištinski mediji objavili su snimke kako poslanik Ljiburn Aljiju iz kompjutera poslanika Demokratske partije Kosova, Alijanse za budućnost Kosova i Socijademokratske incijative izvlači glasačke kartice, kako bi onemogućio elektronsko glasanje poslanika ovih stranaka. 

Odlukom Predsjedništva sa sjednice su udaljeni poslanici Dželal Svešla, Fitore Pacoli, Drita Milaku, Salih Ziba i Ljiburn Aliju. 

Predsjedništvo je ovlastilo obezbjeđenje da ih ako odbiju da se udalje, uz korišćenje sile na to natjeraju. 

Na upotrebu suzavca u sali parlamenta reagovalo je Osnovno tužilaštvo u Prištini koje je objavilo da je počelo istragu o koriščenju suzavca i najavilo da će svi poslanici koji to budu pokušali biti pritvoreni. 

Istovremeno poslanica DPK, Ganimete Musljiu je izjavila da je u policiji podnijela prijavu protiv poslanika Ljiburna Aljiu zbog krađe glasačkih kartica. 

Na svim ulazima u holu Skupštine policija je postavila skenere i kontroliše sve koji ulaze u dio u kome je sala.

Tri puta bacili suzavac

Poslanici opozicionog pokreta "Samoopredjeljenje" po treći put danas bacilli su suzavac u plenarnoj sali Skupštine Kosova kako bi spriječili glasanje za ratifikaciju demarkacije granice s Crnom Gorom, javlja Anadolija. 

Predsjednik Skupštine Kadri Veseli je zbog bačenog suzavca ponovo odredio pauzu. 

Prethodno je Predsjedništvo Skupštine Kosova u pauzi, nakon drugog bacanja suzavca, isključilo s daljeg zasijedanja pet poslanika "Samoopredjeljenja" koji su bacali suzavac.

Međutim, obezbjeđenje nije imalo vremena da reaguje i da ih izbaci iz sale, jer je ponovo bačen suzavac. Policija Kosova je, u međuvremenu, saopštila da je za intervenisanje unutar plenarne sale potrebna odluka i zahtjev Predsjedništva Skupštine Kosova. 

Dodaje se da na osnovu svojih nadležnosti i zakonskih ovlašćenja, Policija Kosova sprovodi istražne radnje kako bi otkrila kako je sumnjivo sredstvo unijeto u salu Skupštine Kosova, kao i sve drugo u vezi bacanja suzavca i počeli da pretresaju poslanike i njihove tašne.

Na samom početku sjednice Skupštine, kada je predsjednik Skupštine Kadri Veseli stavio na glasanje predlog poslaničke grupe opozicionog Demokratskog saveza Kosova o izmjeni jednog amndmana na Nacrt zakona o ratifikaciji sporazuma o državnoj granici između Kosova i Crne Gore,“Samoopredjeljenja” su bacilli nekoliko suzavaca i sjednica je prekinuta. 

Nakon što su se poslanici vratili u salu i najavljen nastavak sjednice suzavac je oko 13.15 časova ponovo bačen pa je data nova pauza.

Albulena Haxhiu, poslanica opozicionog Pokreta “Samoopredjeljenje”, izjavila je da demarkacija u Skupštini Kosova neće proći. Haxhiu je prethodno novinarima u holu Skupštine kazala da nije bitno koji poslanici su bacili suzavce, već da je važno da poslanici stanu u odbranu teritorije Kosova, koja se gubi sporazumom o demarkaciji granice između Kosova i Crne Gore iz 2015. godine.

Ona je kazala da je očigledno da je vladajuća koalicija na različite načine uspjela da obezbijedi glasove za ratifikaciju demarkacije, ali da će “Samoopredjeljenje”, kao i prije tri godine, djelovati isto i neće dozvoliti da demarkacija prođe. 

Poslanici Skupštine Kosova danas treba da glasaju o Nacrtu zakona o ratifikaciji sporazuma o državnoj granici između Kosova i Crne Gore, nakon jučerašnje debate koja je trajala gotovo 9 sati i završena je u jedan sat poslije ponoći. 

Opozicija je i prije dve godine suzavcem spriječila usvajanje sporazuma o demarkaciji granice sa Crnom Gorom. 

Vanredno zasijedanje Skupštine Kosova prekinuto je sinoć oko jedan sat iza ponoći, nakon gotovo devet sati neprekidne rasprave o Nacrtu zakona o ratifikaciji sporazuma o državnoj granici između Kosova i Crne Gore, a glasanje je odloženo za danas u 11 sati zbog nedostatka kvoruma.

Predsjednik Skupštine Kosova Kadri Veselji je predložio da se zbog nedostatka kvoruma glasanje održi danas u 11 sati, što je  većina poslanika podržala, izvještava agencija Anadolija.

Za glasanje je potrebno prisustvo 80 poslanika, odnosno dvotrećinska većina, koliko je potrebno za ratifikaciju međunarodnog sporazuma. 

Na početku sednice premijer Kosova Ramuš Haradinaj je izjavio da garantuje da ratifikacija ovog nacrta zakona, uz sve prateće dokumente, ne ugrožava teritoriju Kosova.

On je izrazio uverenje da sporazum predsjednika Kosova i Crne Gore i nalazi državne komisije, dopunjuju sporazum potpisan 2015. godine zakonskom osnovom za korekcijom grešaka učinjenih u prethodnom procesu, posebno u pravcu Kule i Čakora.

On je pozvao sve poslanike da glasaju za ratifikaciju ovog sporazuma, jer time daju glas za evroatlansku perspektivu zemlje i za slobodu kretanja.

Šef poslaničke grupe opozicionog Demokratskog saveza Kosova (LDK), Avdulah Hoti je kazao da je njegova partija jednoglasna u podršci ovom zakonu, koji je pravedan i obje strane obavezuje da se sporazum ponovo razmotri u slučaju novih dokaza.

Hoti je pozvao poslanike “Samoopredeljenja” da glasaju za ratifikaciju ovog sporazuma, kako ratifikacija ne bi zavisila od “Srpske liste”. Takođe je naglasio da nakon ratifikacije ova Vlada treba da podnese ostavku i da zemlja ide na nove izbore.

Za razliku od LDK-a, protiv demarkacije izjasnilo se 20 poslanika opozicionog Pokreta “Samoopredeljenje”, kao i 12 bivših poslanika “Samoopredeljenja”, koji su prošle nedelje formirali novu poslaničku grupu nazvanu “Grupa nezavisnih poslanika”.

Oni smatraju da Kosovo gubi preko 8.000 hektara zamlje.

Poslanici “Srpske liste”, koji su se ranije izjasnili da neće glasati za demarkaciju, nisu prisustvovali sjednici Skupštine.

Uoči nastavka vanredne sjednice Skupštine, koja je do sada tri puta odlagana, predstavnici vladajuće koalicije izrazili su optimizam da će napokon biti ratifikovana demarkacija sa Crnom Gorom, jer je obezbijeđeno 80 glasova, što je potrebna dvotrećinska većina.

Pored poslanika vladajuće koalicije i opozicionog LDK-a, za demarakciju bi trebalo da glasa i goranski poslanik Adem Hodža, koji je dio poslaničke grupe “Srpska lista”. Vladajuća koalicija sada ima i glas Donike Kadaj-Bujupi koja se, napustivši “Samoopredeljenje”, vratila u svoju bivšu partiju Alijansu za budućnost Kosova, premijera Ramuša Haradinaja.

Ratifikovanje sporazuma o demarkaciji granice sa Crnom Gorom je, pored borbe protiv korupcije, uslov za liberalizaciju viza građanima Kosova. Skupština Crne Gore je već ratifikovala ovaj sporazum, podsjeća agencija.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.