Djevojka Kneževića odbila da svjedoči, Krpović zatražio izuzeće Mugoše i Savića
Foto:Screenshot

Suđenje za pokušaj terorizma

Djevojka Kneževića odbila da svjedoči, Krpović zatražio izuzeće Mugoše i Savića

Suđenje za pokušaj terorizma na dan izbora nastavljeno je danas u Višem sudu.

Tamara Magdelinić, djevojka optuženog lidera DF-a Milana Kneževića, odbila je da svjedoči u predmetu za pokušaj terorističkog napada planiranog na dan parlamentarnih izbora 16. oktobra 2016. godine.

"Ne želi da svjedoči i želi da iskoristi svoje pravo. Obrazložila je to sa više razloga i navela da se radi o neprofesionalnom postupanju i očigledna sklonost pravosudnih organa ka brutalnom kršenju zakona i ljudskih prava, da je farsična priča o državnom udaru sa kojim ona nema nikakve veze...", navela je sutkinja Suzana Mugoša.

Pozivu se nije odazvao ni svjedok Božo Vujošević.

Predlog Mugoše da se presluša svjedočenje Magdelinić iz tužilaštva prihvatio je Specijalni tužilac Saša Čađenović dok su advokati odbrane bili protiv.

 Sud je ipak donio rješenje da se presluša svjedočenje Tamare Magdelinić.

"Navodi da je u vanbračnoj zajednici ne stoje jer je Magdalinić dala izjavu da je u emotivnoj vezi a ne u vanbračnoj zajednici. Optuženi Milan Knežević se izjasnio da nije oženjen i nije pomenuo vanbračnu zajednicu. Takođe svjedok Tamara Magdalinić je prilikom svjedočenja adekvatno upozorena o svim njenim pravima", kazala je sutkinja Mugoša.

Magdelinić je u martu 2017. pred tužilaštvom u Srbiji izjavila da ne poznaje okrivljene, među kojim tada nijesu bili Knežević i Mandić , te da je sve što zna o pokušaju terorizma u Crnoj Gori saznala iz medija.

"Milan Knežević je lider DNP-a, sa kojim sama ja u emotivnoj vezi i pretpostavljam da sam ja zbog toga ovdje", navela je Magdelinić navodeći da je u vezi sa Kneževićem oko 10 godina.

Tužiteljka je navela da prema lsitingu stoji da je Magdelinić imala komunikaciju sa stranim brojem telefona, što je ona negirala.Nije znala ni čiji je broj koji počinje sa 061 sa kojeg je prema listingu imala primljenu poruku.

Glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić je kazao da svjedok Tamara Magdelinić nije bila iskrena.

" Svjedokinja nije bila iskrena kada je govorila o kumunikaciji. Jasno je razjašnjeno da je telefon 15. 10. 2016. bio kod nje, da nije davala nikome... i da je izvršena komunikacija sa ovim specijalnim brojem",kazao je Katnić.

Advokat Dušan Radosavljević je kazao da je ispitivanje skandalozno.

"Ušli ste u intimu mog branjenika i definisanju njegove veze.Ona je na početku dovedena u zabludu, dobila je zamolnicu sa spiskom pitanja i u njemu su lica koja već tada nisu više optuženi već svjedoci i saradnici. Magdelinić je na samom početku kazala da o optužnici ne zna ništa bez ono što je saznala iz medija. Tom rečenicom je njeno svjedočenje trebalo da se završi", kazao je Raosavljević ističući da je Magdelinić ispitivana kao osumnjičeno lice.

Tužilac Saša Čađenović predložio je da se u nastavku dokaznog postupka saslušaju Mileta Jelića, Milika Čeko Dačević, Mileta Pavićević, Dobrilo Dedeić, Slaven Radunović, Alfred Berthed.

"Predlažemo da se u sklopu provjere iskaza svjedoka saradnika Saše Sinđeliča izvrši uvid i provedu kao dokazi odgovor o zamolnici koju je dostavilo tužilaštvo za organizovani kriminal Srbije, popis novčanica i sav novac koji je uz odgovor po zamolnici dostavljen sudu od strane ovog tužilaštva na jednom od ranijih pretresa. Isto tako a u vezi svjedoka Sinđelić Saše, predlažemo da Sud izvrši uvid na koji način i kako je svjedok Sinđelić Saša identifikovan u postupku na zapisnicima povodom davanja statusa svjedoka saradnika", rekao je Čađenović.

Advokati odbrane su izjasnili da se protive saslušanju osoba koje je predložilo tužilaštvo dok su pojedini zatražili da se izjasne sjutra.

Advokat Jugoslav Krpović zatražio je izuzeće sutkinje Suzane Mugoše, jer je kako je kazao, na prethodnom ročištu uvrijedila njegovo dostojanstvo i ugled kada je kazala da ne poštuje sud i da je neprikladno odjeven, jer je došao u farmericama.

On je kazao da je bio u pantalonama tamno plave boje, i da poštuje sud.  On je zatražio i izuzeće predsjednika Višeg suda Borisa Savića i da se o tome izjasni Apelacioni sud. 

Suđenje se nastavlja sjutra u 10-časova.

Osim Kneževića, na optuženičkoj klupi za pokušaj terorističkog napada su se našli njegov partijski kolega Andrija Mandić, bivši šef srpske žandarmerije Bratislav Dikić, Kristina Hristić, Branka Milić, Dragan Maksić, Srboljub Đorđević, Milan Dušić i Mihailo Čađenović, dok se ruskim državljanima Eduardu Šišmakovu i Vladimiru Popovu, koji su označeni kao organizatori kriminalne organizacije, sudi u odsustvu.

U odsustvu se sudi i srpskim državljanima Nemanji Ristiću i Predragu Bogićeviću.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.