Za sporove protiv CG isplaćen 71 milion
ilustracija

Za 4 godine

Za sporove protiv CG isplaćen 71 milion

Za sudske sporove, uključujući i sporove iz radnih odnosa, koji su vođeni protiv Crne Gore u periodu od 2012. do 2015. godine isplaćeno je 71.305.707 eura, kazao je za Pobjedu rukovodilac kolegijuma i senator Državne revizorske institucije Branislav Radulović.

Na osnovu podataka iz izvještaja revizije uspjeha „Izdaci iz budžeta Crne Gore za sudske sporove po osnovu radnih odnosa“ iz 2016. godine, kako je rekao, DRI je još prije dvije godine dala mišljenje da upravljanje izdacima za sudske sporove po osnovu radnih odnosa koji se isplaćuju iz budžeta nije bilo ekonomično.

 Zabrinjavajuće je i što je od ovih 71.305.707 eura, prema strukturi izdataka za sudske sporove po osnovu radnih odnosa na glavni dug potrošeno 53.78 odsto, a za zavisne (ostale) troškove postupka 46.21 odsto.

- Zavisni troškovi postupka su parnični, zatezne kamate i troškovi izvršenja koji su se mogli izbjeći da nijesu vođeni sudski postupci i da su državni organi poštovali prava zaposlenih – objasnio je Radulović.

Ilustrovao je ova suvišna trošenja, koja su se mogla izbjeći, primjerom postupka koji su zaposleni vodili protiv Zavoda za izvršenje krivičnih sankacija i koji su tužili ovu ustanovu za sate rada u danima državnih i vjerskih praznika u toku 2011. godine. Izvještaj DRI je pokazao da je glavni dug manji od troškova parničnog postupka, izvršenja i zateznih kamata.

- Učešće zavisnih troškova iznosilo je 70 odsto vrijednosti postupka i to parničnih troškova 58 odsto, troškova izvršenja osam i zatezne kamete četiri odsto, dok je učešće glavnog duga iznosio 30 odsto – naglasio je Radulović.

Ukazao je i na primjer nepotrebnih troškova koji su napravljeni u postupku koji je vođen protiv Uprave carina, zbog toga što ovlašćeno lice nije postupalo po presudi suda da zaposlenog vrati na radno mjesto koje je „pokrivao“ prije donošenja rješenja o prestanku radnog odnosa. Po presudi koja je donijeta 2000. godine Uprava carina je postupila tek 2014. godine.

Pobjeda/Portal Analitika

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.