OVO su zanimljivosti koje možda ne znate o Mrtvom moru
Foto: Ilustracija

"More smrti", a niko ne može da potone

OVO su zanimljivosti koje možda ne znate o Mrtvom moru

Nazivaju ga "morem smrti", ovdje niko ne može da potone, a još mnogo toga o ovom mjestu ne znate.

Mrtvo more, More smrti i Lotovo more nazivi su za slano jezero između Jordana i Izraela koje se ponosi salinitetom od čak 33 odsto.

Saznajte po čemu je sve ovaj prirodni dragulj poseban.

1. Mrtvo more je najveća svjetska depresija

Ovo slano jezero nalazi se oko 400 metara ispod površine svjetskog mora, na Bliskom istoku, između Jordana i Izraela. Takođe je duboko oko četiri stotine metara.

2. Nivo vode u Mrtvom moru ne raste jer oko njega vlada pustinjska klima, s temperaturama od 40 stepeni Celzijusovih u ljetnjim mjesecima, koja dovodi do velikog isparavanja. S druge strane, kiše su vrlo rijetke na ovom području.

3. Salinitet u Mrtvom moru iznosi oko 33 odsto. Poređenja radi, Sredozemno more ima procenat od 3 odsto soli. Uprkos tome, Mrtvo more nije najslanije jezero na svijetu. Od njega je slanije Asalsko jezero u istočnoj Africi (35 odsto soli) i Don Žuan Pond na Antarktiku (salinitet od 40 odsto).

4. Zbog visokog procenta soli, uslovi za život u Mrtvom moru su vrlo okrutni. 

U toj vodi mogu da prežive samo rijetki mikroorganizmi, poput anaerobnih bakterija.

5. So i minerali u vodi imaju izuzetno pozitivno dejstvo na ljudsko zdravlje, pa ne čudi da tu još od doba Heroda dolaze da se liječe osobe koje pate od psorijaze i drugih kožnih bolesti, kao i bolesti kostiju poput osteoporoze i artritisa.

6. Zbog visokog procenta soli, voda je vrlo gusta, pa onemogućava plivanje, a niko ne može da potone

Ipak, to ne znači da ovo mjesto nije opasno. Spasilačka služba redovno upozorava turiste da ne piju vodu iz jezera, jer veće količine mogu da poremete ravnotežu elektrolita u organizmu i dovedu do zatajenja nekolicine organa. U Mrtvom moru je zabranjeno ronjenje i skakanje u vodu, kako bi se izbjegao kontakt soli s očima.

7. Ljekovito blato sa Mrtvog mora koristili su još stari Egipćani za balzamovanje mumija, prenosi Punkufer.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.