OVO su bitne činjenice koje trebate znati o odnosima nakon porođaja
Foto: Ilustracija

Stvari će se vratiti u normalu

OVO su bitne činjenice koje trebate znati o odnosima nakon porođaja

Vaše tijelo je prošlo kroz porođaj, bilo da ste se odlučili za prirodni ili za carski rez. U zavisnosti od komplikacija na porođaju i perioda koji vam je bio potreban za oporavak, seks može biti neprijatan ili malo bolan. Nikada ne bi trebalo da bude previše bolan, da morate da prekinete ili da ne osjećate uživanje. Ako vam se ipak to desi – razgovarajte obavezno sa ljekarom.

Nakon porođaja će vam biti potrebni ulošci jer ćete krvariti. Ono se polako smanjuje, dok ne nestane u potpunosti. Ipak, izbacivanje sloja endometrijuma može promijeniti boju vaginalnog sekreta u braon.

Blago krvarenje je nakon odnosa takođe sasvim u redu, međutim, ako krvarenje postane jako i svijetlo crveno – vrijeme je za posjetu ljekaru. Takođe vodite računa o bakterijskim i gljivičnim infekcijama.

Između svih razloga zbog kojih možete biti nervozni jeste briga o izgledu vagine – da li će biti rastegnuta i da li će zbog toga seks biti loš. Elastičnost vagine je vrlo impresivna, ona će se vratiti u svoje normano stanje i oblik, ali će joj biti potrebno vrijeme.

Koliko će to vrijeme biti zavisi od više faktora, uključujući i stanje mišića karličnog dna prije porođaja. Možete se opustiti jer će se osjećaj uživanja koji ste imali prije javiti u periodu od tri do šest mjeseci.

Više se ne osjećate seksi? To je potpuno normalno. Dobiti bebu je velika promjena, kako fizička, tako i psihička. Možda ćete se osjećati nepovezano sa vašim partnerom, a tu je i nedostatak sna koji posebno utiče na raspoloženje. Treba da razgovarate sa vašim partnerom i budete u potpunosti iskreni

Bilo da ste rodili prvo, drugo ili treće dijete, sve će se vratiti u normalu u toku te iste godine. Vaša seksualna želja, libido, funkcija će se popraviti i vidjećete da će vam biti mnogo bolje, kao i da ništa ne može da utiče na hemiju između vas i vašeg partnera, prenosi Ženski magazin.
 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.