Manji broj spermatozoida povećava rizik od raznih bolesti
Foto: Ilustracija

Nizak nivo testosterona

Manji broj spermatozoida povećava rizik od raznih bolesti

Kod muškaraca sa manjim brojem spermatozoida dolazi do češćih problema sa zdravljem što povećava rizik od obolijevanja, pokazalo je novo istraživanje.

Studija sprovedena nad 5.177 ispitanika pokazala je da muškarci sa manjim brojem spermatozoida češće imaju problema sa visokim krvnim pritiskom, “lošim” holesterolom i viškom tjelesnih masnoća, što povećava rizik za nastanka dijabetesa, srčanih oboljenja i moždanog udara. 

Manji broj spermatozoida povezan je sa niskim nivoom testosterona. Autori studije navode da bi ti muškarci trebalo da se testiraju na druge zdravstvene probleme. 

“Neplodni muškarci najverovatnije imaju druge zdravstvene probleme koji ugrožavaju kvalitet života i skraćuju životni vijek”, navodi profesor endokrinologije sa Univerziteta u Breši doktor Alberto Ferlin. 

“Procjena plodnosti daje muškarcu odličnu priliku za provjeru zdravlja i prevenciju bolesti.” 

Ipak, autori studije naglašavaju da njihovo istraživanje ne dokazuje da nizak broj spermatozoida uzrokuje metaboličke poremećaje, već da su povezani. 

Doktor Ferlin ističe da istraživanje pokazuje da je kod muškaraca koji imaju problema sa plodnošću važno sprovesti i druge preglede, prenosi B92.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.