Vukadinović: Đukanović je morao da se kandiduje
Milo Đukanović, Arhiva

Moguća pobjeda u prvom krugu

Vukadinović: Đukanović je morao da se kandiduje

U situaciji kada vlast Demokratske Partije Socijalista na državnom nivou određuju dva glasa manjinskih stranaka i u situaciji kada su se oko kandidature Mladena Bojanića okupili Demokratski Front, Demokrate, URA i SNP, bilo je za očekivati da predsjednik Demokratske Partije Socijalista bude i njen kandidat za predsjednika države, analizira za Kodex profesor Srđan Vukadinović.

“Tačno je da je podrška Mladenu Bojaniću od strane ovih političkih subjekata značajna i u infrastrukturnom smislu. Tačno je da su protiv kandidature Mila Đukanovića na predsjedničkim izborima bile neke strane ambasade, prevashodno Ambasada Sjedinjenih Američkih Država. Ali u situaciji kao što je ova Đukanović je morao da se kandiduje.”kaže za Kodex politički analitičar Srđan Vukadinović.

Svaki drugi kandidat Demokratske Partije Socijalista, smatra profesor Vukadinović, nosio bi sa sobom i rizik neuspjeha. Poučeni sličnim situacijama u regionu, kada su Tomislav Nikolić i Kolinda Grabar Kitarović kao autsajderi pobijedili Iva Josipovića i Borisa Tadića, u DPSu nijesu htjeli da rizikuju smatra profesor Vukadinović. Napominje da su Kitarović i Nikolić odnijeli pobjedu sa nešto više od procenta osvojenih glasova u odnosu na protivkandidate, baš kao što je to uspjelo Filipu Vujanoviću u odnosu na Miodraga Lekića na proteklim predsjedničkim izborima.  

“Međutim, kandidatura Đukanovića pokazuje i slabost Demokratske Partije Socijalista. Slabost jer za tri decenije nije uspjela da iznjedri drugog lidera. Sa Đukanovićem kao kandidatom teško je očekivati drugi izborni krug. Očekujem njegovu pobjedu u prvom krugu što bi moglo da bude dobro za stabilizaciju prilika u Crnoj Gori i moglo bi označiti kraj “ambasadizacije”  države.” konstatuje za Kodex Vukadinović.

srdjanvukadinovic

Srđan Vukadinović

Đukanović bi, smatra Vukadinović, mogao okončati uticaj stranih ambasada na političke i svake druge prilike u Crnoj Gori. Smatra da je jedini koji bi mogao da uguši divljane crnogorskih nevladinih organizacija koje za potrebe ambasada zaglušuju crnogorski javni prostor.

“To bi mogao biti i impuls za neopredjeljene da glasaju za Đukanovića. To što on može donijeti stabilnost jer je sledeća borba crnogorskih građana borba protiv “ambasadizacije” Crne Gore”. smatra politički analitičar Srđan Vukadinović.

Đukanovićeva pobjeda, tvrdi Vukadinović, pored početka kraja “ambasadizacije” Crne Gore, pokazala bi i crnogorskoj opoziciji da jalovi dogovori nemaju perspektivu. Mjeseci pregovaranja oko zajedničkog kandidata oko kojeg na kraju nije stala cjelokupna opozicija, kao oko Lekića u prethodnom ciklusu, nijesu politički potezi koji mogu nauditi Demokratskoj Partiji Socijalista. Sa druge strane, smatra Vukadinović, povratak Đukanovića na državne funkcije može dovesti do značajnih promjena u političkom životu Crne Gore.

“Đukanović može stabilizovati političke prilike u Crnoj Gori i tako što će novu većinu koja bi tu stabilnost Crnoj Gori i donijela može tražiti u Demokratskom Frontu i Demokratama. Stabilnosti vlasti ne može biti sa dva glasa razlike koje donose manjinske partije. Ona se mora tražiti u partijama koje imaju znatno veći broj mandata i koje itekako mogu kontrolisati DPS u vlasti.” smatra politički analitičar Srđan Vukadinović.          

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.