Ruske diplomate napustile Veliku Britaniju

Ruske diplomate napustile Veliku Britaniju

Više od 20 ruskih diplomata napustilo je danas Veliku Britaniju nakon što je britanska premijerka Tereza Mej naložila njihovo protjerivanje zbog trovanja bivšeg ruskog agenta i njegove kćerke.

Diplomatsko osoblje i članovi njihovih porodica napustili su danas u podne zgradu Ambasade Rusije u Londonu, kao odgovor na trovanje bivšeg špijuna Sergeja Skripalja i njegove kćerke Julije sa nervnim gasom razvijenim u Sovjetskom savezu.

Autobus sa 23 ruskih diplomata krenuo je prema vazdušnoj bazi RAF Northolt, odakle su ruski državljani odletjeli za Moskvu. 

Najveće protjerivanje stranih diplomata u Velikoj Britaniji još od vremena Hladnog rata uslijedilo je nakon što je Rusija odbila da objasni kako je nervni agens razvijen u Sovjetskom savezu upotrijebljen za trovanje bivšeg špijuna u britanskom Solsberiju 4. marta. 

Otac i kćerka sada su u stabilnom, ali i dalje kritičnom stanju. Oni su hospitalizovani nakon što su pronađeni u besvjesnom stanju na klupi ispred tržnog centra u gradu na jugu Engleske. 

Rusija je negirala bilo kakvu umiješanost u incident te je odgovorila odlukom o protjerivanju 23 britanskih diplomata. Moskva je takođe optužila Veliku Britaniju da ne želi podijeliti uzorak supstance za dalja testiranja. 

Skripalj je 2006. godine osuđen zbog špijunaže za britansku obavještajnu agenciju MI6. Osuđen je u Moskvi na 13 godina zatvora i oslobođen je 2013. u američko-ruskoj razmjeni špijuna.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.