Uberov
Foto: Ilustracija

Volvo XC90

Uberov "automobil bez vozača" usmrtio ženu na pješačkom prelazu

Žena je prelazila ulicu van pješačkog prelaza, kada ju je udario SUV koji Uber koristi za testiranje tehnologija "automobila bez vozača".

Nesreća se dogodila u ponedjeljak 19. marta u gradu Tempi u Arizoni, a žena je preminula u bolnici usljed pretrpljenih povreda. Kako prenose američki mediji, ovo je prvi put da je neka osoba nastradala kao pješak u saobraćajnoj nezgodi u kojoj je učestvovao samovozeći automobil. 

Nastradala osoba je prelazila ulicu izvan pješačkog prelaza, kada je na nju naletio Uberov testin automobil, Volvo XC90. 

Nesrećna žena, čije ime nije objavljeno, prevezena je u bolnicu, ali je kasnije umrla od zadobijenih povreda. U vrijeme nezgode vozilo je bilo u samovozećem modu, ali se za volanom nalazila osoba koja je nadgedala test-vožnju.

Nakon nezgode, Uber je privremeno povukao sva autonomna test vozila sa ulica Arizone, ali i drugih velikih gradova u SAD i Kanadi u kojima vrši ova testiranja, uključujući San Francisko, Pitsburg i Toronto. 

Izvršni direktor Ubera, Dara Kosrovšahi, izrazio je saučešće porodici preminule žene i saopštio da ta kompanija u potpunosti sarađuje sa lokalnim vlastima u istrazi nesreće, kako bi se utvrdili njeni uzroci.

Ovo nije prvi put da jedan Uberov samovozeći automobil učestvuje u saobraćajnoj nezgodi. 

U martu 2017. godine testni Volvo XC90 prevrnuo se takođe u Tempiju nakon sudara sa drugim automobilom. 

Istraga je u tom slučaju utvrdila da Uberovo vozilo ne snosi krivicu, već da je za nezgodu kriv vozač drugog automobila jer nije poštovao prvenstvo prolaza. I tada je kompanija privremeno povukla sva vozila i obustavila test-vožnje do okončanja istrage, prenosi B92.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.