Saudijke više ne moraju da nose samo crnu abaju
Foto: Ilustracija

Može sve što spada u pristojnu odjeću

Saudijke više ne moraju da nose samo crnu abaju

Žene u Saudijskoj Arabiji ne trebaju nositi crnu abaju, odijelo ili haljinu crne boje koja prekriva cijelo tijelo osim lica, sve dok je njihova odjeća "pristojna i respektabilna", rekao je saudijski prestolonasljednik princ Mohamed bin Salman.

"Zakoni su veoma jasni, a i predviđeno je šerijatskim zakonima da žene nose pristojnu odjeću kao muškarci. Taj propis, međutim, ne precizira posebno crnu abaju ili crnu maramu za glavu", rekao je princ.

On je dodao da je odluka isključivo na ženama koju vrstu pristojne odjeće žele da nose.

Viši vjerski zvaničnik rekao je prošlog mjeseca da se žene trebaju oblačiti skromno, ali ne moraju nužno da nose abaju.

Posljednjih godina, saudijske žene počele su da nose abaju u drugim bojama, svijetloplavu i roze, što je kontrast sa tradicionalnom crnom bojom. 

Otvorene abaje preko dugih suknji ili farmerki takođe su postale uobičajene u nekim dijelovima zemlje, prenosi Srna.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.