Điping: Samo socijalizam može donijeti renesansu kineske nacije
Si Đinping

Uspon Kine "nije prijetnja" ni za koga

Điping: Samo socijalizam može donijeti renesansu kineske nacije

Predsjednik Kine Si Đinping rekao je danas, nekoliko dana poslije reizbora u parlamentu, da "samo socijalizam može spasiti Kinu".

Si Điping, koji se smatra najmoćnijim kineskim liderom u posljednjih četvrt vijeka, u govoru na zatvaranju godišnje sjednice parlamenta utvrdio je vodeću ulogu Komunističke partije Kine.

"Istorija je dokazala i nastaviće da dokazuje da samo socijalizam može spasiti Kinu. Samo razvojem socijalizma s kineskim karakteristikama moći ćemo da postignemo veliku renesansu kineske nacije", rekao je Si.

Kineski lider, kom je parlament odobrio vremenski neograničenu vlast, naveo je da izuzetni uspon zemlje u posljednje četiri decenije "nije prijetnja" ni za koga.

"Kina nikada neće žrtvovati interese drugih zemalja zarad sopstvenog razvoja. Samo oni koji imaju naviku da prijete drugima vide druge kao prijetnju. Niko ne treba da pogrešno razumije ni da iskrivljuje iskrene želje i djela kineskog naroda za doprinos miru i razvoju čovječanstva", rekao je Si.

U novom upozorenju Tajvanu, ostrvu koje se faktički otcijepilo 1949, Si je izjavio da Kina "nikada" neće prihvatiti otcjepljenje nijednog dijela svoje teritorije.

"Djela i manevri usmjereni na podjelu zemlje su osuđeni na propast", izjavio je on.

SAD su nedavno usvojile zakon kojim se visokim funkcionerima dozvoljava da posjećuju Tajvan, i obratno. Peking se smatra jedinim legitimnim predstavnikom Tajvana i ne dozvoljava kontakte tajvanske vlade sa stranim zemljama.

Sljedeće godine biće obilježeno 70 godina od osnivanja Narodne Republike Kine.

Beta

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.