Polovni automobili OVE boje su najskuplji
Ilustracija

Polovni automobili OVE boje su najskuplji

Mnogo faktora utiče na cijenu polovnog automobila, a iako je mmogima mnogima potpuno nebitna, i boja zna da bude presudna.

Prema studiji američkog sajta za polovna vozila (iSeeCars.com), sprovedenoj na 2,1 miliona jedinica proizvedenih od 2014, cijenu najbolje drže automobili žute boje.

Oni u prosjeku izgube oko 27% cijene tokom tri godine, što je 18,5% iznad norme.

Sasvim dobro stoje i automobili još dve jarke boje, narandžasti sa gubitkom vrijednosti od 30,6%, te zeleni sa 30,9%, koji su takođe ispod prosječne deprecijacije od 33,1%.

Najveći pad cokene na tržištu polovnjaka bilježe automobili bež, ljubičaste i zlatne boje, iako čine tek 0,7% udjela pomenutih 2,1 miliona koji su učestvovali u studiji.

U međuvremenu, automobili najčešće zastupljenih boja – bijele, crne, crvene i sive – su u prosječnoj vrijednosti gubitka cijene.

Razlog za dobro držanje cijene žutih automobila leži ne samo u njihovom manjem broju na tržištu, već i zbog činjenice da je ta boja najčešće zastupljena kod sportskih automobila, kabrioleta i SUV-ova, koji generalno dobro održavaju svoju vrijednost i kao polovnjaci.

Iovremeno nije pronađena korelacija između boje vozila, kilometraže i vremena potrebnog da se ono proda.

Tako je vlasnicima žutih automobila bilo potrebno više vremena da pronađu nove kupce, u prosjeku 41,5 dana, za razliku recimo od zlatnih koji su ispod prosjeka (36,5) pa pronađu novog kupca za 34,3 dana.

I u ovom slučaju najgore stoje vozila bež boje kojima je potrebno 46,6 dana da se prodaju.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.