Oglasile se NVO u Srbiji: Nećemo da rađamo za državu
Foto: Ilustracija

Povodom Vučićeve izjave

Oglasile se NVO u Srbiji: Nećemo da rađamo za državu

Žene u crnom i još devet nevladinih organizacija koje se bore za prava žena, najoštrije su osudile izjavu predsjednika Srbije u kojoj je "zamolio" žene da razumiju potrebu Srbije i da rađaju više djece, ocjenjujući je ponižavajućom, jer degradira žene i svodi ih na mašine za rađanje radi reprodukcije nacije i jeftine radne snage.

Nećemo da rađamo za državu, naciju, crkvu, armiju ni partiju, piše u saopštenju 10 NVO, povodom obraćanja Aleksandra Vučića u subotu u kojem je naveo da bez veće stope nataliteta, kako je rekao: "ne možemo da opstanemo kao Srbija".

Osim toga, iz Vučićeve izjave, ali i izjava koje su prethodile, kao i sramotne kampanje, može se vidjeti da je poziv na rađanje upućen ženama srpske nacionalnosti, koje su heteroseksualne, dok su ostale isključene, a zabrinutost zbog demografskog pada je povezana sa depopulacijom samo unutar srpskog naroda, ocjenjuju NVO.

To postaje jasno, dodaju, kad Vučić poredi Smederevo i Uroševac, Zaječar i Srbicu, Gornji Milanovac i Dečane, ističući značajan priraštaj na Kosovu, misleći na Albanke i gubitak stanovništva u Srbiji.

On ponavlja da se državna pomoć zaustavlja na četvrtom djetetu, što isključuje podršku mnogim romskim porodicama, ukazuje se u saopštenju.

Osim nacionalizma i rasizma, iz izjave je vidljiva i mizoginija, jer predsjednik predlaže društvu i posebno medijima da stvore klimu u kojoj će žene koje rode troje i četvoro djece "biti poštovane i omiljene, a ne izbacivane iz društva, zato što nemaju dovoljno vremena za skupe provode, torbe i cipele".

Ženske organizacije ukazuju da mjere štednje Vlade Srbije najviše pogađaju žene, a i predviđena zabrana zapošljavanja se odnosi upravo na one sektore u kojima žene čine najveći dio radne snage, kao što su zdravstvo i obrazovanje.

Ovdje se radi o trgovini ljudskim pravima, koja nijesu na prodaju. Predsjednik nudi državnu novčanu pomoć u zamjenu za restrikcije prava na abortus, piše u saopštenju.

Zaključuje se da sve to služi da se otvaranjem pitanja nataliteta skrene pažnja sa drugih socijalno-ekonomskih problema, time što će se žene optužiti da su odgovorne za "bijelu kugu".

"Smatramo da se odluka o rađanju tiče isključivo žena, a ne države ili crkve! Zbog svega toga, kažemo: Nećemo da rađamo za državu, naciju, crkvu, armiju ni partiju! Odbijamo poziv na patriotsko rađanje usmjereno na reprodukciju žrtava budućih ratova. Ni državu ni Boga, blizu jajnika moga! Moje tijelo, moja teritorija", navode NVO.

Saopštenje potpisuju Žene u crnom, Autonomni ženski centar, Rekonstrukcija ženski fond, Romska ženska mreža, Organizacija za lezbejska ljudska prava - Labris, Mreža Žene protiv nasilja, Mreža žena Rasinskog okruga, Udruženje žena Peščanik iz Kruševca, Nena - grupa za mir i prava žena, Leskovac, prenosi N1.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.