Vodostaj raste, građani da pokretnu imovinu i životinje izmjeste na sigurne lokacije
Foto: Screenshot /RTV Cetinje

Moguće poplave

Vodostaj raste, građani da pokretnu imovinu i životinje izmjeste na sigurne lokacije

Rast vodostaja Skadarskog jezera i rijeke Bojane je evidentan, kazao je rukovodilac operativnog štaba za Zaštitu i spašavanje, Mirsad Mulić.

Mulić je istakao da se vodostaj približava nivou kada može biti velikih problema u smislu direktnog ugrožavanja stanovništa, zatim domaćinstava i drugih objekata.

"Poplave još uvijek nijesu zahvatile područja sa potencijalnim rizikom, ali hidrološki i meteorološki parametri govore da se situacija u narednim danima može značajno usložnjavati i komplikovati. Operativni štab konstantno prati situaciju i u stalnom je kontaktu sa nadležnim službama i organima, kako na lokalnom, tako i na državnom nivou", saopštio je Mulić.

On je istakao da na osnovu informacija koje Operativni štab za zaštitu i spašavanje, preko OKC112 Direktorata za vanredne situacije ima, situacija je i u susjednoj Albaniji vrlo složena po ovom pitanju.

"Količina voda u hidroakumulacijama na Drimu je premašila kritični nivo. Imajući u vidu da je uz količinu padavina, i druge faktore, ispuštanje vode iz ovih hidroakumulacija jedan od ključnih razloga podizanja vodostaja jezera, i da će direktno uslovljavati situaciju na terenu, još jednom apelujemo na građane da pokretnu imovinu i životinje izmjeste na sigurne lokacije, da putem sredstava informisanja prate razvoj situacije i budu odgovorni saradnici u ovom zajedničkom problemu", upozorava on.

Sistem zaštite i spašavanja je i dalje u punoj pripravnosti sa svim raspoloživim materijalnim i ljudskim resursima i reagovaće u skladu sa razvojem situacije, kazao je Mulić.

e38f1893a3d4af6eb485f76f71bffeb9XL

Foto: Cetinjski list

Vodostaj Rijeke Crnojevića, prema posljednjim mjerenjima Zavoda za hidrometeorologiju od 7 časova i trideset minuta, iznosi 202 centimetra. To je 76 centimetara više u odnosu na posljednje jučerašnje mjerenje.

Prema riječima Aleksandra Zubera, načelnika Službe zaštite i spašavanja Cetinja, voda je ušla u kuće koje se nalaze u blizini šetališta, ali nema novopolavljenih objekata.

Ekipe Službe zaštite i spašavanja su na terenu i obilaze ugrožena područja. Trenutno nema padavina, ali kako vodostaj i dalje raste, sve nadležne službe su i dalje u pripravnosti - kazao je Zuber za Cetinjski list.






 

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.