Savjet: Postupak Vučinića, neprofesiolan i suprotan standardima
Miloš Vučinić

Savjet: Postupak Vučinića, neprofesiolan i suprotan standardima

Savjet za građansku kontrolu rada policije o povodom postupanja načelnika Odjeljenja bezbjednosti Cetinje, ocijenio je da je postupak višeg policijskog inspektora I klase, Miloša Vučinića, neprofesiolan i suprotan standardima.

Podsjećamo, načelnik podgoričkog Centra bezbjednosti Jovica Rečević pokrenuo je disciplinski postupak, protiv Vučinića kako bi se utvrdilo da li je nezakonito upotrijebio sredstva prinude i neblagovremeno dostavio izvještaj o upotrebi sredstava prinude.

"Demokratski građanski nadzor policije dodatno zabrinjava činjenica da je riječ o policijskom starješini, rukovodiocu OB Cetinje, koji bi morao poštovati i primjenjivati najviše etičke vrijednosti i biti svjestan svih imperativa policijskog rada. 

Imajući u vidu konkretni slučaj, Savjet je podsjetio i ukazao da se policijski poslovi obavljaju sa ciljem da se osigura jednaka zaštita bezbjednosti, prava i sloboda, primijeni zakon i obezbijedi vladavina prava. Takav pristup, odnosno zakonito i profesionalno obavljanje policijskih poslova, u bitnom definiše ukupan kredibilitet policije i povjerenje javnosti u njen rad", saopštili su iz Savjeta.

Savjet je konstatovao i pozdravio činjenicu da su, u konkretnoj situaciji, CB Podgorica, Uprava policije i Ministarstvo unutrašnjih poslova, blagovremenom reakcijom, demonstrirali snažnu posvećenost vladavini prava i zaštiti integriteta Policije.

"Savjet je ocjenio, imajući u vidu rad na ovom i drugim aktuelnim slučajevima, da su u Ministarstvu unutrašnjih poslova pokrenute ozbiljne reforme pa postupanje drugačije u odnosu na raniju praksu treba javno prepoznati, ohrabriti i podržati. Savjet je ocjenio da su radnje i mjere koje su preduzete u Upravi policije i Ministarstvu unutrašnjih poslova doprinose kvalitetnijoj policijskoj praksi zasnovanoj na poštovanju ljudskih prava i sloboda i vladavini prava", saopšteno je iz Savjeta.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.