Nasilni ekstremizam nije zaobišao ni Crnu Goru
Sa konferencije, foto:AA

Radikalizam nije limitiran na jednu religiju

Nasilni ekstremizam nije zaobišao ni Crnu Goru

Nasilni ekstremizam i radikalizam problem je koji nije zaobišao ni Crnu Goru, a nedavni napad na Ambasadu Sjedinjenih Američkih Država u Podgorici pokazatelj je da ovaj problem nije limitiran na samo jednu religiju, poručeno je danas na konferenciji povodom završetka projekta „Procjena radikalizma i nasilnog ekstremizma“ održanoj u Podgorici.

Margaret En Uehara, ambasadorka SAD-a u Crnoj Gori, poručila je da svi zajedno moraju raditi kada je u pitanju borba protiv ekstremnog radikalizma i nasilja. 

„Vlada SAD-a sa ponosom finansira analizu rizika u ovoj oblasti. Smatramo da će ovo biti veoma važno za analizu svih faktora. Izolovani pojedinci predstavljaju određene rizike. Ovaj problem nije limitaran na jednu religiju i jednu etničku grupu. Sada znamo da se ekstremisti praktično hrane akcijama jedni drugih. Oni inspirišu jedni druge da prate ovu stazu nasilja i više nego smo svjesni da nedavni napad na Ambasadu SAD-a u Podgorici podsjeća da radikalizacija nije limitirana na jednu određenu religiju. Ključno je to da se uvijek mora uključiti zajednica“, kazala je Uehara, javlja Anadolija.

2018031922932506731830254Web"Nasilni ekstremizam nije zaobišao ni Crnu Goru"

Nikola Šaranović, iz Ministarstva pravde Crne Gore, istakao je da se pitanje radikalizma i ekstremizma ne može posmatrati kvantitativno, već kvalitativno. 

„Nasilni ekstremizam nije zaobišao ni Crnu Goru. Veoma je aktuelan i bez obzira na mali broj pojedinaca za koje se može kazati da pripadaju ovoj kategoriji, ovo pitanje se ne može posmatrati kvantitativno, već kvalitativno, imajući u vidu stepen društvene opasnosti koju nosi ovaj fenomen“, kazao je Šaranović. 

On je podsjetio da je Crna Gora realizovala brojne aktivnosti na ovom polju. 

„Urađena je identifikacija grupa podložnih uticajima nasilnog radikalizma i ekstremizma i potencijalne veze sa stranim borcima. Urađena je i procjena rizika i analiza opasnosti. Lokalna policija upoznata je sa mjerama prepoznavanja pojavnih oblika nasilne radikalizacije i terorizma. Navedene aktivnosti pokazatelj su ozbiljnog i temeljnog pristupa crnogorskih institucija ovoj problematici“, istakao je Šaranović, prenosi AA.

On je rekao da su dva crnogorska državljanina krivično gonjena zbog učestvovanja u stranim oružanim formacijama. 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.