Šta se dešava u tijelu nakon što popijete kafu na prazan želudac?
ilustracija

Šta se dešava u tijelu nakon što popijete kafu na prazan želudac?

Kafa sadrži razne antioksidanse, ali ako se pije na prazan želudac, može da napravi više štete nego koristi.

Naučnici su proučavali šta se dešava u tijelu nakon što natašte popijemo jedan od omiljenijih napitaka u svijetu, bez obzira na to je li je riječ o turskoj kafi, instant varijantama ili onoj s mlijekom. 

Došli su do sledećih zaključaka: 

1. Povećava se nivo želudačne kiseline 

Kafa u praznom želucu povećava proizvodnju hlorovodonične kiseline, što je loše za ljude koji boluju od gastritisa i imaju povećan nivo želudačne kiseline. Zato raste rizik od nastanka čireva, a pojačava se hronični gastritis, sindrom iritabilnog crijeva i želudačnog refluksa. 

2. Postajemo anksiozni i podložniji stresu 

Kafa utiče na povećanje novoa hormona stresa kortizola, naročito ako se pije na prazan želudac. Hrana djeluje umirujuće na organizam i ublažava negativno dejstvo kafe, pod uslovom da je riječ o zdravim namirnicama. 

3. Smanjuje se nivo hormona sreće 

Kofein ometa proizvodnju serotonina, neurotransmitera odgovornog za osjećaj zadovoljstva i sreće. Njegov nedostatak je glavni uzrok depresije i mentalnih bolesti. 

Iako ćete nakon ispijanja omiljenog napitka na prazan želudac najprije osjetiti naglo podizanje raspoloženja, za sat-dva ono će pasti, piše Index.hr

Ako kafu pijete nekoliko puta dnevno, lučenje serotonina počeće da zavisi od spoljašnjih činilaca, a ne od rada organizma.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.