Preliminarni rezultati: Putin osvojio preko 70 odsto glasova, sprema se slavlje
Vladimir Putin

Preliminarni rezultati: Putin osvojio preko 70 odsto glasova, sprema se slavlje

Glasanje na izborima za presjednika Rusije završeno je večeras na teritoriji čitave zemlje, a Centralna izborna komisija počela je prebrojavanje glasova, javljaju ruski mediji.

Prema prvim preliminarnim rezultatima Vladimir Putin osvojio je 71,97% glasova, saopštila je ruska Centralna izborna komisija.

Riječ je o rezultatima na osnovu nešto više od 20% prebrojanih glasova, ali je i pored toga izvjesno da će Vladimir Putin biti ruski predsjednik po četvrti put.

Kandidat Komunističke partije Pavel Grudinjin je drugi sa 15,90%, treći je lider Liberalno-demokratske partije Rusije Vladimir Žirinovski sa 6,96%, dok se na četvrtom mjestu nalazi televizijska voditeljka i politička aktivistkinja Ksenija Sobčak sa 1,39 odsto.

U centru Moskve, u blizini Kremlja, uveliko teku pripreme za veliku proslavu Putinove pobjede.

U Rusiji su danas održani predjednički izbori, na kojima je aktuelni predsjednik Vladimir Putin favorit, a ima sedam protivkandidata.

I po anketama Putin je osvojio više od 70 odsto glasova na današnjim izborima.

Fond javnog mnjenja navodi da Putin, prema prvim izlaznim anketama, vodi na izborima s osvojenih 77 odsto glasova birača, prenijela je Ria "Novosti".

Drugi je kandidat Komunističke partije Pavel Grudinjin s 11,8 odsto osvojenih glasova, a treći Vladimir Žirinovski s 5,9 odsto glasova. Prema podacima Sveruskog centra za istraživanje javnog mnjenja (VCIOM), za Putina je glasalo 73,9 odsto građana, za Grudinjina 11,2 odsto, a za Žirinovskog 6,7 odsto birača.

Prema podacima CIK-a na glasanje je izašlo 59, 93 odsto građana.

Inače, pravo glasa imalo je oko 110 miliona registrovanih birača.

Ruski ombudsman za ljudska prava Tatjana Moskalkova izjavila je da su današnji predsjednički izbori u Rusiji validni i da nijesu prijavljene ozbiljnije neregularnosti koje bi uticale na ishod glasanja.

"Mogu da potvrdim da su izbori validni, uz visoku izlaznost birača. Nijesu prijavljene veće neregularnosti koje bi imale uticaj na rezultat", rekla je Moskalkova.

Ona je zatražila od službenika Centralne izborne komisije (CIK) da objave izvještaj o zamjerkama posmatrača na glasačkim mjestima, uključujući i zabrinutosti o pristupu za ljude sa hendikepom.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.