Poplava neće biti, sjever će se još jednom prisjetiti zime i snijega
Ilustracija

Vremenska prognoza ide na ruku ugroženim područjima

Poplava neće biti, sjever će se još jednom prisjetiti zime i snijega

Koga su vremenske nepogode jednom zatekle nespremnog ima pravo da se boji. Crna Gora, a posebno nastanjeni oko Skadarskog jezera, teško da mogu zaboraviti poplave koje su se dogodile prije deset godina. Nešto slično prijetilo je da će se dogoditi i ovih dana.

Srećom, najavljene obilne padavine koje su prijetile da poplavama ugroze veliki broj stanovnika Crne Gore ipak su nas ovaj put zaobišle. Jesu kiša i snažan južni vjetar donijeli mnogo problema ali ništa pri onom što se očekivalo.

Prema trenutno raspoloživim vremenskim podacima današnji dan protiče u promjenjivo oblačnom vremenu sa rijetkom pojavom kiše. Padavine nešto jačeg intenziteta očekuju se tokom noći.

kisasnijeg

“U ponedjeljak nas očekuje umjereno do potpuno oblačno vrijeme sa kišom povremeno, dok će u višim planinskim predjelima povremeno padati snijeg i susnježica. Vjetar i dalje južnih smjerova, ponegdje umjeren do jak, a temperatura vazduha u blagom padu”, kaže za Kodex meteorolog Daliborka Gojković Bajčeta.

dalib2

Daliborka Gojković Bajčeta, meteorolog

Ako je vjerovati nadležnima, moguće poplave koje su bile najavljene čekali smo znatno spremniji nego deset godina ranije. Izgleda da smo se spremili za nešto što se, na sreću, neće dogoditi.

Vremenska prognoza ipak je samo prognoza. Sve što se prognozira i ne mora da se ostvari.  Poplava ipak neće biti, iako će prvi dio naredne nedjelje obilježiti kiša i južni vjetar. 

“U utorak umjereno do potpuno oblačno, povremeno kiša a ponegdje na jugu i pljuskovi sa grmljavinom, dok će se u višim planinskim predjelima smjenjivati kiša, susnježica i snijeg. Tokom noćo moguće je da u sjevernim i višim centralnim predjelima kišu zamijene susnježica i snijeg. U utorak vjetar južnih smjerova ponegdje umjeren do pojačan”, prognozira za Kodex meteorolog Daliborka Gojković Bajčeta.

snijeg360215S1

Južni vjetar jeste ono što otežava situaciju na ugroženom području. Jak južni vjetar zna da bude prirodna brana Bojani, kojom voda iz Skaradskog jezera otiče u more. Zbog njega i raste vodostaj Skadarskog jezera. Mještani oko jezera znaju da kažu da se više boje južnog vjetra nego kiše, jer tek sa južnim vjetrom dolaze pravi problemi. Sredinom nedjelje mijenja se i smjer vjetra.

“Tokom srijede očekuje nas umjereno do potpuno oblačno vrijeme, povremeno kiša a ponegdje su mogući kratkotrajni pjuskovi sa grmljavinom. Na sjeveru susnježica i snijeg koji su mogući i u višim centralnim predjelima. Još u srijedu očekuje se južni vjetar koji će tokom dana skrenuti na sjeverni i biti u pojačanju. Dakle u srijedu, krajem dana i tokom noći pojačan sjeverni vjetar koji će dovesti do pada temperature koji će biti izraženiji na sjeveru zemlje”, kaže za Kodex meteorolog Daliborka Gojković Bajčeta.

Sa sjevernim vjetrom treba očekivati i da se situacija sasvim smiri, makar na jugu zemlje gdje su prijetile poplave. Sjever će imati priliku da se još jednom prisjeti zime i snijega prije nego što se proljeće i konačno kalendarski najavi.   
 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.