Srpski nacionalni savjet CG podnio Inicijativu za poništenje odluke o priznanju Kosova
Srpski nacionalni savjet Crne Gore

Srpski nacionalni savjet CG podnio Inicijativu za poništenje odluke o priznanju Kosova

Srpski nacionalni savjet Crne Gore pokreno je inicijativu da Vlada Crne Gore poništi priznanje nezavisne države Kosovo.

"Na osnovu nepobitno utvrđenih aktuelnih i političkih okolnosti, Srpski nacionalni savjet Crne Gore pokreće inicijativu da Vlada Crne Gore poništi priznanje tzv. nezavisne države Kosovo. Srpski nacionalni savjet to čini podstaknut, prije svega, većinskom voljom građana Crne Gore, koja je potvrđena i nedvosmislenom izjavom predsjednika Vlade Crne Gore (na Kosovu, o Sretenju, 2018. godine) da je Vlada iznudila priznanje tzv. nezavisne države Kosovo protivno volji 85 posto stanovništva Crne Gore. Nema boljeg dokaza da je ta odluka nelegitimna, bez uporišta u volji stanovništva, nasilna i vođena sasvim pojedinačnim i utoliko ne-državnim interesima", navodi se u saopštenju Srpskog nacionalnog savjeta CG.

Dodaje se da istorijski osnov za poništenje ove odluke leži u najdubljim tradicijama Crne Gore.

"Negiranjem ovog istorijskog osnova, Vlada Crne Gore je posredno poništila crnogorsku državnost, pa bi se opozivom priznanja tzv. države Kosovo Crna Gora vratila izvornoj i istinskoj državnosti, njenim nasvjetlijim tradicijama i volji njenog stanovništva", saopšteno je.

Iz Srpskog nacionalnog savjeta kažu da politički razlozi za poništenje priznanja "tzv. nezavisne države Kosovo su višestruki".

"Priznanje je opteretilo odnose Crne Gore sa jednorodnom Srbijom i učinilo crnogorsku politiku krajnje protivnom Srbiji, što do sada nikad nije bio slučaj, pa bi opoziv bio pogodan da se odnosi između Crne Gore i Srbije postave na zdrave osnove. Činjenica da pojedine države u svijetu povlače priznanja tzv. države Kosovo, obavezuje crnogorsku vladu da u skladu sa takvim političkim opredjeljenjem i navedenim razlozima bude i sama dio te inicijative. Odluka Vlade Crne Gore da opozove priznanje tzv. države Kosovo bila bi neprotivrečna i sa stanovišta odluka niza država članica Evropske unije, koje se snažno i energično protive međunarodnom priznanju nezavisnosti Kosova. I kao još jedan važan razlog, odluka o neprihvatanju demarkacije granice od strane tzv. kosovskog parlamenta između Srbije i Crne Gore, odnosno tzv. države Kosovo, ozbiljna je prijetnja teritorijalnom integritetu države Crne Gore.   Koristeći Ustavom garantovana, legitimna i demokratska prava, u skladu sa članom 93 Ustava Crne Gore, Srpski nacionalni savjet preduzeće aktivnosti za predlaganje referenduma o ovom pitanju. Sticaj istorijskih, političkih i legitimnih razloga predstavlja pouzdan osnov za opoziv odluke crnogorske vlade o priznanju tzv. nezavisne države Kosovo", navodi se u saopštenju.

Predsjednik Srpskog nacionalnog savjeta Crne Gore, Momčilo Vuksanović kazao je da je pokretanje inicijative za poništenje odluke o nezavisnosti Kosova prva i najvažnija aktivnost tog saveza, kao i stvaranje uslova da se građani Crne Gore na referendumu izjasne o ovom pitanju.

"Srpski nacionalni savjet će u najkraćem roku usaglasiti redoslijed aktivnosti kako bi u skladu sa Ustavom Crne Gore ispunio uslove za raspisivanje državnog referenduma. Po članu 93 Ustava Crne Gore, to je moguće ako inicijativu podrži najmanje 25 poslanika, ili najmanje 10 posto građana koji imaju biračko pravo. Svakako će Srpski nacionalni savjet najprije krenuti sa ispunjavanjem prvog uslova, ali najvjerovanije krenuti i u najširu kampanju kako bi prikupio dovoljnu podršku građana sa biračkim pravom u Crnoj Gori, kako ne bi bilo moguće izbjeći referendum po ovom pitanju. Ova inicijativa je, osim za srpski narod koji živi na ovim prosotorima, veoma važna i za državu Crnu Goru, njen teritorijalni integritet, s obzirom na ambicije tzv. države Kosovo prema prostoru koji nesumnjivo pripada Crnoj Gori, ali i na mnoga druga pitanja koja su djelimično navedena u samom obrazloženju inicijative.
Kao drugu odluku, Srpski nacionalni savjet je na današnjoj sjednici formirao Organizacioni odbor za obilježavanja 100. godišnjice Velike Podgoričke skupštine srpskog naroda u Crnoj Gori i Dana ujedinjenja Crne Gore i Srbije. Treba napomenuti, da je Srpski nacionalni savjet  prvi počeo sa obilježavanjem ovog velikog datuma, čiji značaj prevazilazi granice Crne Gore, i da svake godine, već duže od decenije, proslavlja ovaj jubilej koji je od izuzetnog značaja ne samo za srpski narod u Crnoj Gori, nego i za sve Srbe u regionu i šire". kazao je Vuksanović.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.