Stoltenberg: Rusija sve agresivnija, NATO da poboljša odbrambene sposobnosti
Jens Stoltenberg

Stoltenberg: Rusija sve agresivnija, NATO da poboljša odbrambene sposobnosti

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izjavio je da zapadna vojna alijansa mora da poboljša svoje odbrambene sposobnosti i spremnost za djelovanje, imajući u vidu, kako je naveo, "sve agresivnije i nepredvidljivije akcije Rusije".

U danas objavljenom intervjuu njemačkom listu "Velt", on je izrazio očekivanje da će njemačka kancelarka Angela Merkel i drugi lideri NATO usvojiti takav pristup na narednom samitu ovog ljeta, s obzirom na opasnost da bi Rusija mogla da postepeno stavi veći naglasak na nuklearno oružje u svojoj doktrini, vježbama i novim vojnim sposobnostima.

"Mislim da će se kancelarka Merkel i njene kolege suočiti s novim odlukama na samitu NATO u julu u Briselu. Moramo biti budni i odlučni", rekao je Stoltenberg za nedjeljno izdanje njemačkog lista, prenosi Rojters.

Lider NATO je prošle nedjelje optužio Rusiju za pokušaje da destabilizuje Zapad novim nuklearnim oružjem, sajber napadima i tajnim akcijama, uključujući trovanje bivšeg ruskog dvostrukog agenta i njegove ćerke u britanskom gradu Solsberiju.

"Uvijek može da učinimo više i sada o tome moramo da razmislimo. Događaj iz Solsberija, po svoj prilici, slijedi šablon koji godinama opažamo - Rusija postaje sve nepredvidljivija i agresivnija", rekao je Stoltenberg u danas objavljenom intervjuu.

Uz to, on je poručio da je NATO uvijek spreman da odgovori kada je neka od saveznica vojno napadnuta.

"Želimo vjerodostojno odvraćanje. Ne želimo rat. Naš cilj je deeskalacija", istakao je Stoltenberg.

On je naveo i da bi se "hibridno ratovanje" moglo naći na agendi narednog sastanka Savjeta NATO i Rusije, ukazavši na sve veću upotrebu takozvanih "hibridnih taktika" kao što su vojnici bez oznaka.

"Važno je da sjednemo za sto i razgovaramo jedni s drugima", zaključio je Stoltenberg, pozvavši Rusiju da poštuje sporazume o kontroli nuklearnog naoružanja.

Generalni sekretar NATO je, kao dokaz ruske prijetnje, naveo pripajanje Krima 2014, podršku proruskim snagama u Ukrajini, vojno prisustvo u Moldaviji i Gruziji, miješanje u zapadne izbore i učešće u sirijskom ratu, napominje britanska agencija, a prenosi Tanjug.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.