Dešava vam se da zaboravite zbog čega ste krenuli u drugu sobu, evo šta to znači
Ilustracija

Efekat vrata

Dešava vam se da zaboravite zbog čega ste krenuli u drugu sobu, evo šta to znači

Krenuli ste po nešto, ali čim ste ušli u sobu, odmah ste zaboravili šta? Isto vam se dešava i kada želite nešto nekome da kažete, ali smetnete s uma čim priđete ka toj osobi? Ne brinite, nije samo do vas.

Riječ je o "efektu vrata", odnosno znaku da vaš mozak radi kako treba. 

Naučnici su nekada vjerovali da je mozak poput ormarića za skladištenje podataka, i da svako iskustvo ima svoj fajl. Ali, to je pogrešno jer je mozak komplikovan, sofisticiran, poput kompjutera sa milion aplikacija koje rade u istom trenutku. 

Studija iz 2011. godine je pokazala kako je efekat vrata rezultat više programa koje rade istovremeno. Naučnici su tada posmatrali 55 studenata koji su igrali virtuelnu igricu gdje su se kretali kroz virtuelnu zgradu, skupljali predmete i prenosili ih. Svako malo bi se ispred njih prikazala slika nekog objekta. Ako je slika prikazivala predmet koji su nosili, kliknuli bi DA. 

Nekada bi se slika prikazala kada su već ispustili predmet i otišli u drugu prostoriju. Studija je pokazala kako su u sobi studenti znali da li je ista kao i predmet, a čim bi izašli, zaboravljali su. 

Rezultat je bio jednostavan, čin prolaska kroz vrata tjerao je ljude da zaborave šta su uradili. 

Istraživači su zaključili kako je mozak njihovih studenata percipirao vrata kao prekidač ili zid. Druga strana zida činila je potpuno novo platno, novi kontekst, novo sjećanje.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.