Berba maslina na primorju još uvijek traje
Ilustracija

Plod kvalitetan

Berba maslina na primorju još uvijek traje

Zima i kalendarski odlazi, a pod maslinama južnog primorja, još ima - berača.

Promenljivo vrijeme, smjenjivanje kiše, vjetra i sunca, "tjera" plod sa grana, ali ne u većim količinama, pa ga domaćini i sami skidaju. Gotovo ista je slika već nedjeljama u stogodišnjim maslinjacima od Ulcinja do Luštice. Masline su, naime, poslije dvogodišnje pauze veoma dobro ponijele. Dobar dio roda je sakupljen tokom novembra, decembra i januara, kada je bilo i lijepih dana, i kada obično berba traje, ali neočekivano - taj posao je nastavljen i u drugoj polovini marta, pišu Novosti.rs.

Oni koji se bave maslinarstvom, ali i stručnjaci za ovu oblast, slažu se da su peteljke maslinovog ploda koje ih drže na granama čvrste, da ih nisu oštetili ni vrijeme ni maslinova mušica, pa se stoga plod ubira tako dugo. I što je najvažnije, i dalje je u pitanju kvalitetan plod.

Najviše maslina je prerađeno na području opština Bar i Ulcinj, gdje se nalazi i najveći broj maslinjaka, pa onda u budvanskoj, tivatskoj, hercegnovskoj rivijeri. Plod žutice, sorte masline koja je dominantna na ovom području, veoma je kvalitetan i od njega se dobija izvanredno ulje boje ćilibara. Ulje je "teklo" starim mlinovima Boke, Paštrovića, Bara i Ulcinja, ali i onim novim, gdje savremene prese čine da kvalitet bude na nivou koji zahtijevaju međunarodni standardi.

Koliko ulja je dobijeno od bogatog roda maslina, nije poznato, jer svaki mlin ne vodi evidenciju o preradi. A prerada ploda koji se ubira i dalje će trajati. No, svakako da se radi o solidnim količinama, mada ne i prevelikim, što potvrđuju cijene ovog ulja, koje je od davnina poznato i kao hrana i kao lijek. Litar košta 10 eura, ponegdje i koji cent više. U vrijeme najjače berbe u Ulcinju se, kada su u pitanju veće količine, litar mogao kupiti i za devet eura.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.