Erdogan: U centru Afrina se više ne vijore teroristički dronjci, već simboli mira
Redžep Tajip Erdogan

Preuzeta potpuna kontrola

Erdogan: U centru Afrina se više ne vijore teroristički dronjci, već simboli mira

Predsjednik Republike Turske Redžep Tajip Erdogan u nedjelju ujutru je saopštio kako su Oružane snage Turske i Slobodna sirijska vojska (FSA) od 8.30 sati u potpunosti preuzeli kontrolu nad centrom Afrina.

Erdogan je u okviru programa obilježavanja 103. godišnjice pomorske bitke i pobjede na Čanakaleu izjavio kako je većina terorista pobjegla "podvijenog repa", javlja Anadolija.

"U centru Afrina se više ne vijore dronjci terorističkih organizacija, već simboli mira i sigurnosti. Trenutno se tamo vijori turska zastava i zastava Slobodne vojske Sirije", kazao je Erdogan.

Pored pripadnika TSK-a i FSA-a, Erdogan je zahvalio i turskom narodu koji od početka podržava operaciju "Maslinova grana" pokrenutu 20. januara, ali i narodu Sirije.

Istakao je kako je ovom operacijom Turska još jednom cijelom svijetu pokazala da je na strani onih koji su u pravu, ali i ugnjetavanih.

Dodao je kako ono što je ranije urađeno u Jarablusu, Raiju, El-Babu i Azazu, biće urađeno i u Afrinu i njegovoj okolini.

"U Jarablus se vratilo 140.000 ljudi. Sad će se i naša braća iz Afrina vratiti u svoje domove", rekao je Erdogan.

Istakao je kako će, dok brišu tragove terorista, istovremeno preduzeti sve korake za izgradnju infrastrukure kako bi to područje bilo pogodno za život.

Dodao je kako će u najkraćem vremenskom roku biti preduzeti svi koraci kako bi se Sirijci mogli vratiti svojim kućama.

"Ova zajednička pobjeda Turske i turskog naroda, Sirije i Sirijaca je najbolji odgovor onima koji pokušavaju zatrovati naše hiljadugodišnje bratstvo i koji terorističke organizacije poput handžara pokušavaju staviti među nas", rekao je Erdogan.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.