Ugrožena domaćinstava na Vranjini, voda ušla u kuće
Foto:Screenshot/TV Vijesti

Svi resursi države spremni za moguću poplavu

Ugrožena domaćinstava na Vranjini, voda ušla u kuće

Meteorološka, pa i hidrološka slika basena Skadarskog jezera jeste složena ali ništa ne govori da bi se mogle ponoviti poplave koje su područje Zete, Golubovaca i naselja oko jezera pogodile prije osam godina, kaže za Kodex generalni direktor Direkotrata za vanredne situacije MUPa Crne Gore, Mirsad Mulić.

„Danas je meteorološka situacija složenija ali je stanje na terenu slično jučerašnjem. Direktorat ali i svi državni resursi su u punom kapacitetu i spremni za moguću poplavu. Održana je sjednica glavnog operativnog štaba i svaka od Opština održala je sjednicu opštinskog operativnog štaba, radi provjere resursa. Ukoliko bude potrebno, opštinama će na raspolaganju biti i resursi kojima gazduje Direktorat za vanredne situacije poput čamaca ili pumpi za vodu.“ kaže za Kodex Mirsad Mulić  generalni direktor Direkotrata za vanredne situacije MUPa Crne Gore.

Mulića smo zatekli na obilasku ugoženih područja podgoričke Opštine, bolje reći gradskih opština Golubovci i Tuzi.

Pripadnici direktorata i opštinskih štabova obilaze zone za koje se zna da bi se prve mogle naći na udaru vode ukoliko vodostaj Skadarskog jezera krene da raste.

MirsadMuliq

Mulić: Spremni za moguću poplavu 

Obiđena su sela na jezeru: Vranjina, Kurilo, Plavnica i Gostilj i ljudima je objašnjeno šta se može očekivati u narednom periodu.

Kako saznajemo ugroženo je nekoliko domaćinstava na području Vranjine, koja je zbog konfiguracije terena prva na udaru jezera, ukoliko vodostaj krene da raste. Saznali smo i da je u dva domaćinstva na Vranjini, Ulićević i Gazivoda, voda već prešla kućni prag.

Međutim, još nema potrebe za evakuacijom jer tokom dana nije bilo prirasta vode jezera. Ka ugroženim područjima već se krenulo sa isporučivanjem pitke vode a ekipe Elektrodistribucije u pripravnosti su zbog mogućih nestanaka struje. Da su naše informacije tačne potvrdio je i sam Mulić.

„Na području Podgorice, odnosno Golubovaca i Tuzi ima nekoliko domaćinstava koja su ugrožena. Vidjećemo šta će donijeti naredni dani.“ kaže Mulić za Kodex.

To šta će donijeti naredni dani zavisi i od količine padavina, a najavljene su obilne padavine za vikend, ali i od ispusta hidroelektrane na Drimu u susjednoj Albaniji.

„U stalnom smo kontaktu sa kolegama iz Albanije preko sistema 112 i znamo da je situacija i kod njih veoma složena.  Međutim, možemo reći da hidrocentala Drim ispušta korektnu količinu vode na šta ukazuje i činjenica da nema prirasta vode u Skadarskom jezeru.“ kaže za Kodex Mirsad Mulić  generalni direktor Direkotrata za vanredne situacije MUPa Crne Gore.   

Stiče se utisak da smo, poučeni prizorima iz 2010. godine, ovaj put mnogo spremniji. Spremniji su i žitelji sela oko Skadarskog jezera koji se već danima pripremaju za moguću poplavu. Svi se nadaju da se slike od prije osam godina neće ponoviti jer od poplave koja je tada pogodila basen Skadarskog jezera, odbrane i nema.    

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.