Manastiri i crkve da se vrate u vlasništvo državi Crnoj Gori
Foto: Screenshot /RTCG

Potpisnici peticije Amanet traže:

Manastiri i crkve da se vrate u vlasništvo državi Crnoj Gori

Koordinacioni tim za praćenje sprovođenja peticije za poništenje svih nezakonitih upisa Srpske pravoslavne crkve nad crnogorskim manastirima i crkvama i njihovo vraćanje u vlasništvo državi Crnoj Gori, organizovao je sinoć skup potpisnika podrške peticiji u hotelu Ramada, u Podgorici.

Skupu pod simboličnim nazivom Amanet, prisustvovalo je više stotina ljudi. Njegov glavni cilj je da se potpisivanjem peticije ponište svi nezakoniti upisi Srpske pravoslavne crkve nad crnogorskim manastirima i crkvama i da se vrate u vlasništvo državi Crnoj Gori.

Predsjednica Savjeta za praćenje sprovođenja peticije, rediteljka Ana Vukotić je kazala da oni traže da se napravi revizija svih uknjižbi nad kulturnom baštinom Crne Gore.

“Ovo nije zahtjev da se crkve daju Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi na upravljanje, mada mnogi od nas intimno to želimo. Već da se vrate stvarnom vlasniku, državi Crnoj Gori koja je bila vlasnik svih manastira i crkava prije 1918. godine kada je neustavno ukinuta i crnogorska država i crkva. Vjerujem u ovu inicijativu jer vjerujem da je prirodni sliijed nakon referenduma i obnove državne nezavisnosti, da se ovo pitanje konačno riješi. Nema Crne Gore i njenog Ustavom proklamovanog građanskog koncepta ako se ovo pitanje ne riješi”, istakla je Vukotić.

Za skupštinsku raspravu i promjenu zakona potrebno je 6.000 potpisa.

Dnevne novine/CdM

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.