Za implementaciju industrijske politike 277 miliona eura
Foto: Gov.me

Vlada usvojila Akcioni plan

Za implementaciju industrijske politike 277 miliona eura

Za implementaciju Industrijske politike u toku 2018. godine predviđeno je sprovođenje 63 aktivnosti, za čiju će realizaciju biti izdvojeno skoro 277 miliona eura, navodi se u Akcionom planu za implementaciju Industrijske politike, koji je Vlada usvojila danas.

Kako navode iz Ministarstva ekonomije, usvajanje Akcionog plana je nastavak aktivnosti na implementaciji Industrijske politike koje se u kontinuitetu odvijaju od donošenja Industrijske politike sredinom 2016. godine.

“Kao i u prethodnim, i Akcioni plan za ovu godinu pripremljen je u saradnji svih resornih ministarstava, ključnih predstavnika javnog i privatnog sektora”, dodaju oni.

Za konkurentnost industrije – opredijeljeno je oko 117 miliona eura, pri čemu, kako ističu, dominiraju investicije u segmentu unaprjeđenja fizičkog kapitala, odnosno sektoru energetike u iznosu od oko 102 miliona eura.

“Za investicije i finansije za modernizaciju industrije – opredijeljeno je oko 146 miliona eura, što čini 53 odsto ukupno opredijeljenih sredstava za realizaciju aktivnosti industrijske politike, od čega se 108 miliona eura  odnosi na finansijsku podršku Investiciono-razvojnog fonda (IRF), i to realizaciju kreditnih linija u prioritetnim oblastima industrije u iznosu od 80 miliona eura  i finansijsku podršku za poboljšanje likvidnosti kroz faktoring aranžmane u iznosu 28 miliona eura”, dodaju oni.

Za inovacije i preduzetništvo predijeljeno je 12,1 milion eura, od čega se, kako ističu, najveći dio sredstava odnosi na realizaciju aktivnosti diverzifikacije turističke ponude na sjeveru.

“Kroz pristup tržištu – opredijeljeno je 848.142 eura koji pretežno obuhvataju aktivnosti usmjerene na kreiranje adekvatnog okvira za implementaciju tehničkog zakonodavstva, programske aktivnosti usmjerene na povećanje konkurentnosti privrednih subjekata u dijelu podrške razvoju klastera i usaglašavanja sa zahtjevima međunarodnih standarda poslovanja, kao i brojne aktivnosti na u cilju jačanja izvoznih performansi MSP i njihove veće uključenosti na tržištu regiona i EU”, navode iz Ministarstva.

Prema Izvještaju o realizaciji Akcionog plana za sprovođenje Industrijske politike za 2017. godinu, od ukupno predviđenih 290 miliona eura, realizovano je oko 217,5 miliona, pri čemu je najviše sredstava u prošloj godini uloženo za realizaciju aktivnosti u okviru prvog i drugog strateškog cilja – Konkurentnost industrije i Investicije i finansije za modernizaciju industrije.

“Posebno je važna realizacija kreditnih linija od strane IRF u prioritetnim oblastima industrije i finansijsku podršku za poboljšanje likvidnosti kroz faktoring aranžmane, što je u kombinaciji sa drugim mehanizmima u okviru ovog cilja doprinijelo da njegova realizacija u 2017. godini bude 143,9 miliona eura, odnosno za 26% više od planiranog”, navode oni.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.