Učešće žena u politici u cilju podizanja nivoa kvaliteta politike i važan faktor razvoja društva
Foto:DPS

Đukanović na sastanku sa predstavnicama Ženske političke mreže

Učešće žena u politici u cilju podizanja nivoa kvaliteta politike i važan faktor razvoja društva

Predsjednik Demokratske partije socijalista Milo Đukanović primio je predstavnice Ženske političke mreže u Crnoj Gori predvođene stalnom koordinatorkom UN sistema Fionom Mekluni i šeficom političke sekcije u delegaciji EU Plamenom Halačevom.

Predstavnice UN-a i EU ocijenile su da je  u Crnoj Gori postignut napredak u pogledu značajnijeg učešća žena u političkom životu, njihovoj edukaciji i umrežavanju.

Istaknuto je da je za  postizanje  željenog cilja, neophodna dalja podrška donosioca odluka i političkih subjekata u procesu izmjena normativnog okvira i ukupnog jačanja pozicije žena u politici i društvu - saopšteno je nakon sastanka.

Programska menadžerka UNDP-a Kaća Đuričković i predstavnice Ženske političke mreže iz DPS-a, SNP-a i SD-a istakle su da je u pogledu vidljivosti i učešća žena ostvareno izuzetno značajno dostignuće, ali da smo i dalje udaljeni od željenih ciljeva.

U tom kontekstu pozvale su predsjednika i DPS kao najjaču partiju da podrži normativne izmjene Zakona koje će omogućiti još veću zastupljenost žena u Parlamentu, ali i u partijskim strukturama.

Ženama je u procesu vrednovanja njihovih potencijala neophodna i konkretna podrška kako bi dale puni doprinos razvoju društva u cjelini, ocijenjeno je na sastanku.

Đukanović je pozdravio inicijativnost i doprinos međunarodnih partnera i Ženske političke mreže, ističući da je učešće žena u politici i vrednovanje njihovog doprinosa ukupnom razvoju društva dio djelovanja Demokratske partije socijalista i to ne samo kao proizvod preporuka ili političkih kompromisa, već istinskog zalaganja za napredak i emancipaciju crnogorskog društva.

Iskazujući punu podršku daljim aktivnostima Ženske političke mreže , Đukanović je kazao da je uz prihvatanje normativnih unapređenja , neophodno dati puni doprinos edukaciji i podizanju kvaliteta političkog života uopšte. Novi kvalitet politike potreban je svima, a snažnijim učešćem žena pokreće se izuzetno značajan resurs, ocijenio je Đukanović, navodi se u saopštenju DPSa.

Ženska politička mreža okuplja predstavnice 14 političkih partija u Crnoj Gori i predstavlja forum u kom se ostvaruje politički dijalog između opozicionih i vladajućih partija.

Formirana je sa ciljem podizanja političkekulture i kulture dijaloga na viši nivo, kao i zahtjeva za ozbiljnijim odnosom prema pitanju političke participacije žena,koji je u svim društvima i svim partijama nosio dokazanu reformsku snagu.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.